All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa Ypsilon / LASSA architects

Villa Ypsilon / LASSA architects

© NAARO © NAARO © NAARO © NAARO + 16

Foinikounta, Greece
  • Architects: LASSA architects
  • Area Area of this architecture project Area: 150.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: NAARO
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Xinnix, panoramah!®
  • Lead Architects: Theo Sarantoglou Lalis (Principal) and Dora Sweijd (Principal) with Kasper Ax (associate), Yousef Al Mehdari, Theo Grousopoulos, Thomas Jensen, Valeria Garcia, Nikolaos Klimentidis, Greg Spaw, Luke Tan,Yu Zheng
  • Local Architect : V. Kosmopoulos
  • Structural Engineer : Metep, L. Babilis.
  • Formwork Engineer : Nous, Manja van De Worp.
  • General Contractor : Triedkat: V. Leriou
More Specs Less Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. Located in an olive grove in southern Peloponnese, this summer residence is characterized by an Ypsilon shaped green roof that acts as both an accessible extension of the terrain, while framing the most significant views from the inside out. The project was designed by London and Brussels based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA architects (lassa-architects.com). The roof’s bifurcating pathways define three courtyards that form distinct hemispheres with specific occupancy depending on the course of the sun.

Diagrams
Diagrams

The house is located on the top of a hill which provides vistas towards the bay of Schiza and Sapientza as well as mountain views towards the east. “The height of the house is limited to the tip of the olive trees to enable its integration with the surrounding landscape.” Theo Sarantoglou Lalis The interior spaces are organized in two main parts: A more private area containing three bedrooms and two bathrooms with views towards the east and a more common area towards the south containing the kitchen area and the living room which provide continuous access to all three courtyards. The circulation through, around and on top of the house forms a continuous promenade comprising indoor and outdoor activities. The form of the concrete shell coupled with the planted roof and cross ventilation strategy provides an environmental response which prevents the need for mechanical cooling systems.

© NAARO
© NAARO
Floor Plan
Floor Plan
© NAARO
© NAARO

The remote location of the project in combination with the limited budget and non-standard geometry induced a construction strategy that called for a large amount of off-site prefabrication and self-assembly which allowed to reduce the construction time to 7 months without compromising anything in terms of quality or exceeding the budget. “We decided to buy a CNC machine that allowed for extensive prototyping and the production of non-standard elements. This included the concrete shell formwork, the livingroom lost formwork/acoustic ceiling, custom window frames, interior furniture and partition systems as well as landscape and pool formers.” Theo Sarantoglou Lalis This ‘hands-on’ approach allowed for a minimal use of commercial ‘off-the-shelf’ products while instead favoring locally sourced materials such as concrete, terrazzo and marble.

© NAARO
© NAARO

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa Ypsilon / LASSA architects" 31 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872451/villa-ypsilon-lassa-architects/> ISSN 0719-8884
© NAARO

六面住宅,将整个海岸风景装进家中 / LASSA 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.