Zoom image | View original size
Located in an olive grove in southern Peloponnese, this summer residence is characterized by an Ypsilon shaped green roof that acts as both an accessible extension of the terrain, while framing the most significant views from the inside out. The project was designed by London and Brussels based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA architects (lassa-architects.com). The roof’s bifurcating pathways define three courtyards that form distinct hemispheres with specific occupancy depending on the course of the sun. The house is located on the top of a hill which provides vistas towards the bay of Schiza and Sapientza as well as mountain views towards the east. “The height of the house is limited to the tip of the olive trees to enable its integration with the surrounding landscape.” Theo Sarantoglou Lalis The interior spaces are organized in two main parts: A more private area containing three bedrooms and two bathrooms with views towards the east and a more common area towards the south containing the kitchen area and the living room which provide continuous access to all three courtyards. The circulation through, around and on top of the house forms a continuous promenade comprising indoor and outdoor activities. The form of the concrete shell coupled with the planted roof and cross ventilation strategy provides an environmental response which prevents the need for mechanical cooling systems. View more View full description
Share Share