the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2016
  7. TRIM / APOLLO Architects & Associates

TRIM / APOLLO Architects & Associates

  • 19:00 - 30 May, 2017
TRIM / APOLLO Architects & Associates
TRIM / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 17

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. After inheriting the house that his father had built, the client originally considered tearing it down and rebuilding. However, the thirty-some-year-old building had an authentic beauty to it, and its reinforced concrete structure was sound, so he decided to work with the existing framework. The renovation focused on interiors and appliances, while the exterior was left nearly untouched aside from the approach, windows, and doors. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

In order to retain the atmosphere and design approach of the previous generation, the client requested design solutions that would meet the needs of a contemporary family’s lifestyle but involve as few changes as possible. In contrast to the distinctive wood interior of the existing structure, the renovation uses an abundance of hard, sharp materials such as marble, border tiles, and glass to create a simple, stylish space whose keynote color is white. In the center of the public space where the family gathers is a large kitchen with   a countertop workspace and eating areacounters. The dining and living rooms are on either side of this kitchen. Ceiling height was maximized by turning an attic space into a void topped by a skylight. These three spaces are loosely partitioned by portal-like frames that utilize existing beams and columns; as one moves between them, views of the interior and exterior change markedlyone encounters different scenes of daily life. The frames also add a distinctive sense of depth to the space, which is further deepened by the light and shadow created by natural light. 

Plan 1
Plan 1
Plan 2
Plan 2

Overall, this renovation did not aim to change the space as much as possible, but instead to sharpen the space by re-trimming unchanged scenes. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

View the complete gallery

About this office
APOLLO Architects & Associates
Office
Cite: "TRIM / APOLLO Architects & Associates" 30 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872427/trim-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Masao Nishikawa

建筑可以让你更了解周边的景色——TRIM 住宅 / APOLLO Architects & Associates