the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Urban Design
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2016
  7. Wynyard Walk / Woods Bagot

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wynyard Walk / Woods Bagot

  • 22:00 - 2 June, 2017
Wynyard Walk / Woods Bagot
Wynyard Walk / Woods Bagot, © Trevor Mein
© Trevor Mein

© Trevor Mein          © Trevor Mein          © Trevor Mein          © Trevor Mein          + 22

  • Design

  • Location

    Sydney NSW, Australia
  • Design Team

    Domenic Alvaro, John Prentice, Zig Peshos, Rob Wright, Martin Fox, Dennis Hwang, Alex Herran, Milan Bogova, Marissa Looby
  • Area

    1600.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Builder

    CPB
  • Landscape

    Aspect Studios
  • Structure

    Taylor Thomson Whitting (TTW)
  • Tunnel Structure

    Pells Sullivan Meynink
  • Services

    Norman Disney & Young
  • Tunnel Contractor

    Jacobs
  • Public Art Curator

    Cultural Capital
  • Client

    Transport for NSW
  • More Specs Less Specs
© Trevor Mein
© Trevor Mein

Text description provided by the architects. In the heart of Sydney sits Wynyard Walk: a fully accessible pedestrian link designed around the concept of ‘flow’. The design challenges the perception of a transport interchange, shifting the emphasis from efficiency of travel to the quality of experience, with the forms optimised to capture the largest volume of space and ease pedestrian movements through its curved profiles, rounded corners and sinuous forms.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Providing a highly functional and practical connection, the design is focused on the quality of the customer journey – allowing pedestrians to travel from Wynyard Station to the Barangaroo waterfront in approximately six minutes by avoiding steep inclines and road crossings.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Linking Wynyard Station to the western corridor of Sydney’s CBD, Wynyard Walk consists of a series of above and below ground urban interventions including a nine-metre wide pedestrian tunnel, bridge, plaza and a new civic building connecting the existing Wynyard Station.

Section
Section

The design concept of flow draws on the natural geology of the Sydney Basin, with its landscape of deep cliffs, gorges, beaches and estuaries carved by erosion. A metaphor for the fluid flow of pedestrians, the design references the movement of water as, like water, people follow the path of least resistance. The linearity of movement is reinforced through materials and detailing to enhance wayfinding and create a unified experience.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Earthen materials including concrete and stone ground the project, while lighter elements such as glass and metal provide diaphanous canopies filtering natural and artificial light. The form of Wynyard Walk harnesses human desire to create the most efficient route, imbuing the project with a unique character and identity.

Site Plan
Site Plan

The western portal and glass canopy acts as the most visible landmarks of the project, increasing traffic capacity of the station to meet current and future demands. The shape of the canopy was parametrically modelled and tested in wind models to ensure weather protection while allowing fresh air and natural light into the tunnel.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

The innovative form has geometric rationality, sculpted and cut from a cylindrical section and elliptical plan. Principles of sustainability drove the design solution, with consideration for maintenance over the project’s 100- year life span.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

A lifecycle costing analysis of the tunnel lighting reduced the carbon footprint, with natural daylight supplemented by the use of LED strip lighting throughout the project. Materials were selected for environmental performance.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Designed as a piece of socially sustainable infrastructure, Wynyard Walk enhances the experience of (projected) 20,000 commuters per hour via a timeless architectural form complemented with integrated digital art. Residing within the Clarence Street entrance of Wynyard Station, the 23 metre wide Wynscreen - named as a play on the word ‘windscreen’ due to its unusual curved shape - combines art, culture and technology to create a series of visual experiences.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

Connecting one of Sydney’s busiest transport interchanges to Barangaroo through architectural expression, Wynyard Walk has created a unified identity and civic presence, delivering a socially sustainable piece of infrastructure to Sydney’s CBD.

© Trevor Mein
© Trevor Mein

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wynyard Walk / Woods Bagot" 02 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872360/wynyard-walk-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
© Trevor Mein

悉尼温耶德步道 / 伍兹贝格

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.