We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rüthi / Schneider Türtscher

Rüthi / Schneider Türtscher
  • Area Area of this architecture project Area:  525
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Johanna Muther
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: KWC, MEGA, ZZWancor
© Johanna Muther
© Johanna Muther

Text description provided by the architects. An ensemble of two houses with a connecting portico is embedded on the edge of a historically agricultural, today heterogeneously cultivated village in the Rhine Valley of Switzerland. The core idea of the project is based on the urban void. Two parallel set apartment buildings, a portico and a former farmhouse create a clearly composed courtyard.

© Johanna Muther
© Johanna Muther

Both houses can host up to three different units because of a hierarchically formulated structure which allows a simple and variable floor plan. They allow different ways of living or working. Like a backbone, a solid in-situ concrete core connects the staircase and the main entrance with a solid loggia. This core hosts all serving rooms and functions as a storage-mass in the centre of a timber structure.

Sketch
Sketch

Raised from the courtyard level, on a concrete plinth, the prefabricated timber facade is constructed and also formally treated, as a multilayered gown. It forms the autonomous surface of the buildings.

© Johanna Muther
© Johanna Muther

The outside appearance of the ensemble is characterised by its composite treatment of different materials and surfaces, as well as a contradictory nature in structure and form. Against the expression of the local timber „Veranda“, an almost independent in-situ concrete-structure forms the main facade facing west towards the district road.  Set transversely to the main alignment of the two volumes, the open structure indicates the end of the ensemble but also of the rhythmical perforated, nearly industrial expression of the eave-walls. Based on simple means, like horizontal slabs and pillars, the loggia expresses a pictorial quality through its anti-tectonic indications that mark the border between the private and public space. As a counterpart to this structure, the portico on the east side defines a facade to the courtyard. It connects the two houses physically and provides a sheltered space.

Ground Floor
Ground Floor

To reinterpret relationships between the various raw and directly used materials of the main construction, paint and pigment are used. Literally thin and economical in means, these treatments implement an architectonical, not merely technical approach, without losing the haptic qualities of the surface below 

© Johanna Muther
© Johanna Muther

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:9464 Rüthi, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rüthi / Schneider Türtscher" 31 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872217/ruthi-schneider-turtscher> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.