the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Luigi Rosselli
  6. 2013
  7. The Pool House / Luigi Rosselli

The Pool House / Luigi Rosselli

  • 17:00 - 1 June, 2017
The Pool House / Luigi Rosselli
The Pool House   / Luigi Rosselli, © Justin Alexander
© Justin Alexander

© Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander + 27

  • Council

    Randwick
  • Project Architect

    Carl Rutherfoord
  • Builder

    Moulds Construction
  • Structural Consultant

    Rooney & Bye Pty Ltd
  • Joiner

    Kitchen Trend
  • More Specs Less Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. The wraparound swimming pool plays the starring role in these alterations and additions and becomes the architectural pivot that binds one hundred years of history.

Sketch
Sketch

The organic two-storey addition at the back of a single storey 1910 cottage is surrounded by a swimming pool and the water is the focus that holds the two distinct sections of the house together.

© Justin Alexander
© Justin Alexander
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Justin Alexander
© Justin Alexander

By extending the front veranda out to the side of the original cottage it provides a tandem carport, reinforcing the street presence and proportions. Old building techniques were adopted to construct this section, while at the rear cantilevered technology, motorised sliding louvre screens and large plate glass windows give this house a very liveable, comfortable addition The substantial cantilevered first floor master bedroom provides shade and a rainproof cover to the outdoor terrace, an elliptical stair connects the old and the new: the first floor bedrooms and the ground floor spaces.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

View the complete gallery

About this office
Luigi Rosselli
Office
Cite: "The Pool House / Luigi Rosselli" 01 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872210/the-pool-house-luigi-rosselli-architects/> ISSN 0719-8884
© Justin Alexander

百年建筑的扩张——泳池的革新 / Luigi Rosselli Architects