La Louve / Atelier Pierre Thibault

La Louve / Atelier Pierre Thibault

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Image 2 of 23La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Facade, BeamLa Louve  / Atelier Pierre Thibault - ShelvingLa Louve  / Atelier Pierre Thibault - ShelvingLa Louve  / Atelier Pierre Thibault - More Images+ 18

Sainte-Adèle, Canada
  • Area Area of this architecture project Area :  2000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Maxime Brouillet
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Construction Donald Provost, Shalwin
More SpecsLess Specs
La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Forest
© Maxime Brouillet

Text description provided by the architects. To highlight the site's characteristics, La Louve is organized according to two distinct ambiances. Towards the mountain, the simple volume rests against the bedrock, while to the forest side, it is perched on slender pilotis hidden amongst the trees.

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Facade, Beam
© Maxime Brouillet

The organization of the home's public areas is an enfilade that culminates with an outdoor room, raised at the level of the trees. This layout for common areas fosters family life while providing views to the landscape.

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Shelving
© Maxime Brouillet

Between the screen porch and the interior living room, the architects included a massive board-formed concrete fireplace. It is used for the indoor and outdoor space, as it has openings on both sides.

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Table, Wood, Chair, Beam
© Maxime Brouillet

The other portion of the home contains three children's bedrooms that share a bathroom. The corridor leading to them widens in certain areas, providing small nooks for play or reading.The kid's rooms extend onto a landing illuminated by a large skylight, bringing in abundant natural light.

Section

The master suite occupies the end of the home, and is separated from the children's rooms by a home office. This workspace faces out onto a small garden carved out of the home's main volume.

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Windows
© Maxime Brouillet

The longitudinal house represents the continuation of a walking path.You amble through the house as through the forest, passing through spaces that thicken and narrow, alternating between living spaces, small courtyards, and landscape sightlines.

La Louve  / Atelier Pierre Thibault - Door
© Maxime Brouillet

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Louve / Atelier Pierre Thibault" 29 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872114/la-louve-atelier-pierre-thibault> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.