ELL / Domaen

ELL / Domaen

© Paul Vu© Paul Vu© Paul Vu© Paul Vu+ 31

Beverly Hills, United States
  • Architects: Domaen
  • Area Area of this architecture project Area:  5500 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Paul Vu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Studco, Fleetwood, Miele, Eden Lights
  • Team:Jessica Schmitzberger, Cooper Ballantine, Justin Tingue
  • Structural:S&Z Engineering
  • General Contractor:Domaen
  • Principal Design:Axel Schmitzberger, Chris Lowe
  • City:Beverly Hills
More SpecsLess Specs
© Paul Vu
© Paul Vu

Text description provided by the architects. ELL is a 5,500SF ground-up Beverly Hills Developer residence designed for Luxe List Home. The building is located at the crest of the Benedict Canyon hillsides, overlooking the entire serene landscape of the Beverly Hills neighborhood. The project is loosely situated within the footprint of a former, now demolished, one-story 1950s residence.

© Paul Vu
© Paul Vu

A design-build methodology was employed and streamlined to meet a challenging schedule, with the dynamic design process that evolved during and prior to construction. The methodological constraints of the project led to explorations of an elevational architecture, focusing on systemic alignments and misalignments as tools to create a dynamic, yet minimal façade. Formal elements are subtle, accentuated, and exaggerated. Planes are simultaneously thickened and destabilized through the opening of corners and separation from the ground surface.

© Paul Vu
© Paul Vu

This technique allowed maximum freedom in developing a loose plan that emphasizes zones rather than rooms, which is played out with various degrees of privacy; the building is obscured to the street-front, yet completely open to the scenic view in the West. The ground-floor opens up to the elements using the architecture as framework for views of the landscape beyond. The second floor, which features the most private areas has a discreet roof terrace, which is set into the roof surface to exercise another dialogue between privacy and openness.

© Paul Vu
© Paul Vu

The entrance is shielded by a long, heavy, elevated wing wall that not only forms part of the ground floor and sideboard enclosure but also embraces an interior courtyard with an entry pond.  This allows the east facade to be completely opened up over two stories while being visually almost inaccessible from the street.

© Paul Vu
© Paul Vu

The deck and zero-edge pool cantilever over the steep hillside and are extensions of the floor plans rather than landscape elements. This enhances the continuous interplay between interior and exterior throughout the house and artificially increases the footprint

© Paul Vu
© Paul Vu
Elevation 2
Elevation 2
© Paul Vu
© Paul Vu

The material vocabulary of the project is reduced to three related elements. The extensive glazing, with its reflective and transparent surfaces and thin dark glazing frames, is starkly contrasted by white stucco facades. Wooden slats serve as a textural mediator through the use of parametrically generated undulation. Inside, material contrasts continue.  Expressed through sharp-edged geometries and articulated datum, juxtapositions of white stucco, grey stone, and soft, warm wood surfaces unfold throughout.

© Paul Vu
© Paul Vu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ELL / Domaen" 29 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872112/ell-domaen> ISSN 0719-8884
© Paul Vu

隐蔽性与开放性的对话,立面与平面的对话,白墙与灰石的对话 / Domaen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.