the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. axialstudio
  6. 2015
  7. RS House / axialstudio

RS House / axialstudio

  • 20:00 - 12 July, 2017
RS House / axialstudio
RS House / axialstudio, © Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya + 21

  • Architects

  • Location

    Serpong Utara, Indonesia
  • Lead Architects

    Ferdy Tan
  • Text

    Basuki Firmanto
  • Area

    500.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Text description provided by the architects. This single-family residence located in Alam Sutera designed by Axial Studio in a tropical modern manner. The design character can be highlighted through the use of crisp lines and simple geometry forms, and material treatment that further enhance the tropical ambience on the residence’s exterior.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Sited on a corner lot of 550 m2, the owner chose to establish his dream house on the site in the interest of having a healthy home, a home with abundance of natural lights and a well-circulated fresh air.

Plans
Plans

The architect designed the zoning plan and layout for this residence in a clear and concise manner. Public areas such as living and dining area placed on the ground floor, while the more private area such as bedrooms are set on the first floor. The two-story service area placed on the inside corner of the lot.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The main building mass of the residence situated on the outside part of the site, with the intention of exploring the potential view of the surroundings. By establishing that, an inner court space that allows optimal natural lights and fresh air flows inside then formed. This inner court space presents potential views from the living and dining area, while also serves as an outdoor playground for the children.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The façade of this residence already looks modern with its crisp lines and simple geometric forms. Yet, the architect manages to bring it a step further with details that mark as accents and enrich the design character.

Section
Section

One horizontal window elongates from one side of the façade to another on the first floor of this residence. This façade-long window gives the resident to enjoy panoramic view of the surroundings from their bedrooms.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

While from the outside, this unique form of a window becomes a focal point for the exterior design. A wide canopy made of thin steel plate covering this opening strengthens the detail’s design.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

One inspirational example of how to develop a common material into a design with added value can be seen applied on the feature walls design showcased on the front façade and one on the inner court area.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

A simple aerated concrete of 20cm x 60 cm cut according to the architect’s guidelines, then arranged into modules on one plain wall surface, resulting in a 3-dimensional geometric patterned wall that gives a stark accent to an already well-mannered design. Looking at it on a glance, one wouldn’t easily notice that the 3-dimensional geometric pattern was made of series of aerated concretes composed together in such a way.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

View the complete gallery

About this office
axialstudio
Office
Cite: "RS House / axialstudio" 12 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871920/rs-house-axialstudio/> ISSN 0719-8884
© Fernando Gomulya

层层叠叠,好像“夹心饼干”印尼 RS 住宅 / axialstudio