Armstrong Avenue Residence / The LADG

Armstrong Avenue Residence / The LADG

Armstrong Avenue Residence / The LADG - Windows, Wood, BeamArmstrong Avenue Residence / The LADG - Windows, FacadeArmstrong Avenue Residence / The LADG - Facade, WindowsArmstrong Avenue Residence / The LADG - Windows, Wood, FacadeArmstrong Avenue Residence / The LADG - More Images+ 7

Los Angeles, United States
  • Architects: The LADG
  • Area Area of this architecture project Area :  1894 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Nathaniel Riley
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Charred Wood, Marakesh Design, Marrakech Design, Metal Door Window Corp., Metal Window Corp., Metal Window door Corp., Timorous Beasties
More SpecsLess Specs
Armstrong Avenue Residence / The LADG - Windows, Facade
© Nathaniel Riley

Text description provided by the architects. The Los Angeles Design Group has recently completed a transformative residential renovation in Silver Lake, Los Angeles, California, reconfiguring a hermetically sealed box into a lightfilled,1,894 squarefoot, threestory home. The design draws inspiration from the iconic stepped form of Marcel Breuer’s former Whitney Museum in New York, yet in reverse. Whereas Breuer cantilevers his building toward the busy Manhattan street to provide shelter for a sunken courtyard garden, the LADG cantilevers the house in three steps over the rear yard, bringing a sense of enclosure to the rear yard against a steep hillside. Two of the house’s windows also nod to Breur, referencing his angular forms.

Armstrong Avenue Residence / The LADG - Windows
© Nathaniel Riley
Section
Armstrong Avenue Residence / The LADG - Facade, Windows
© Nathaniel Riley

The first window is a torqued cutout in the front facade that reorients the view from the master bedroom towards the Silver Lake Reservoir, providing a cinematic experience of the immediate surroundings. The second window juts out into the backyard, framing the hillside. Programmatically, the house itself is upside down, with an unusual splitlevel configuration that results in two floors in the front and two floors in the back. These levels are filled with bedrooms, bathrooms, and the study, while the newly constructed top floor—a wide open plinth that sits atop the split levels—contains the kitchen, living, and common areas. As a result, the social space normally adjacent to the yard is instead perched on top. The exterior facade of the house is predominantly charred cedar wood, with natural wood on select surfaces to emphasize the cuts made into an otherwise solid monolith.

Armstrong Avenue Residence / The LADG - Windows, Facade
© Nathaniel Riley

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Armstrong Avenue Residence / The LADG" 26 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871911/armstrong-avenue-residence-the-ladg> ISSN 0719-8884

© Nathaniel Riley

大圈叠小圈——阿姆斯特朗大道住宅/ The LADG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.