the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. OFFICE Kersten Geers David Van Severen
  6. 2017
  7. Solo House / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Solo House / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

  • 03:00 - 19 May, 2017
Solo House / OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Solo House / OFFICE Kersten Geers David Van Severen, © Bas Princen
© Bas Princen

© Bas Princen © Bas Princen © Bas Princen © Bas Princen + 20

© Bas Princen
© Bas Princen

Text description provided by the architects. The Solo House is a country residence in a large untouched forest, in the mountainous region of Matarraña, two hours south of Barcelona. The house frames the top of a plateau, overlooking the surrounding forests and dramatical landscape. Since the scenery is so impressive, we felt architecture should be invisible, merely emphasising the natural qualities of the surroundings. A simple circular roof with a diameter of 45 meters underlines the qualities of both the plateau and its edge.

Drawing
Drawing

The roof functions as a shelter, and forms the perimeter of the inhabited surface. It is supported by four straight rows of eight columns, which cut chords from the circular base shape. Only these four areas are inhabited, with variable levels of protection. Large stretches of curtain facade slide on the outer edge of the circle, allowing the living areas to fully open, and providing a maximum relationship between the dweller and the surrounding nature.

First Floor
First Floor
© Bas Princen
© Bas Princen
Sections
Sections
© Bas Princen
© Bas Princen

Since the terrain is not connected to any services, the house will be completely self-dependent. Photovoltaic panels will provide thermic and electrical energy, which will be stocked in buffer tanks. Water is claimed on the site itself, and puri ed after use. Each of the devices are placed as abstract objects on the roof.

© Bas Princen
© Bas Princen
Cite: "Solo House / OFFICE Kersten Geers David Van Severen" 19 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871588/solo-house-office-kgdvs/> ISSN 0719-8884
© Bas Princen

森林独奏屋 / Office KGDVS