the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Rara Architecture
  6. 2016
  7. Perched House / Rara Architecture

Perched House / Rara Architecture

  • 19:00 - 18 May, 2017
Perched House / Rara Architecture
Perched House / Rara Architecture, © Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

© Natalie Jeffcott      © Natalie Jeffcott      © Natalie Jeffcott      © Natalie Jeffcott      + 31

  • Builder

    Cloverleigh Home Improvements
  • Cabinet Makers

    Jemco Kitchens
  • Building Surveyor

    All Australian Building Permits
  • Structural Engineer

    Kennedy Bell Infrastructure
  • Energy Raters

    The Urban Leaf
  • Land Surveyor

    Brian Watson Surveying
  • Geotechnical Engineer

    In Depth Geotech
  • More Specs Less Specs
© Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

Text description provided by the architects. Perched - like a sparrow. Perched House is a light extension at the rear of an inner city semi-detached Edwardian house that sweeps over your head.

© Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

The brief and site are common in inner-city Melbourne properties. Usually, because of the need to pack in as much space and storage as possible, the spaces are susceptible to becoming dark and feeling cramped. We decided to stick to the essentials and neatening up the layout to reduce dead space while playing with natural light to increase the drama and the effect - the space is in fact quite small, but no one would think so. 

© Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

Natural light is drawn in from various areas of the house to extend the rooms into every direction. We introduced diffused skylights in the ensuite and walk in robe, a recessed glass roof above the kitchen work space, a highlight window above and on either side of the bureau nook in the dining and a glass wall between the staircase and the side garden running parallel to it. This allows one to experience the changes in light throughout the day and gives the house a sense of calm and openness.

Ground Floor
Ground Floor
1st Floor Plan
1st Floor Plan

Our client’s brief was to renovate the existing rear extension which was structurally sound and to add a bedroom - she had no idea we would reconfigure the entire house in the process. The kitchen was a very important component of the design as her partner is a chef - this had to take pride of place since entertaining and social gatherings around the island bench is a way of life for them. We gave them 2 more bedrooms upstairs, with a bathroom and balcony as well as a full master suite in the existing front part of the house.

© Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

In the new part of the house, we wanted a single stair run without a landing and the client wanted a high ceiling to match the existing house. The compromise was to break up the extension into two - the kitchen has a 2.4m ceiling, which solved the stair dilemma because we concealed the landing. Upstairs, we have a bedroom directly off the landing, then continue up a few more steps to reach the bathroom and rear perched bedroom. Sweeping the ceiling up with a curve just made sense after that. The changes in ceiling heights throughout the house give a different dynamic to each space; the lower ceiling above the island bench creates an intimate and focused environment in the kitchen while the higher ceiling above the dining allows more openness to the back yard with 3.0m glazed sliders, giving an uplifting feeling.

© Natalie Jeffcott
© Natalie Jeffcott

View the complete gallery

About this office
Cite: "Perched House / Rara Architecture" 18 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871516/perched-house-rara-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.