the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. Belgium
  5. De Gouden Liniaal Architecten
  6. 2016
  7. Observation Tower Negenoord / De Gouden Liniaal Architecten

Observation Tower Negenoord / De Gouden Liniaal Architecten

  • 03:00 - 18 May, 2017
Observation Tower Negenoord / De Gouden Liniaal Architecten
Observation Tower Negenoord / De Gouden Liniaal Architecten, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin              © Filip Dujardin              © Filip Dujardin              © Filip Dujardin              + 13

  • Structural engineer

    Util Struktuurstudies
  • Rammed earth consultant

    Craterre/Vessière&Cie/BC Studies
  • More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Negenoord is a former gravel extraction area (about 150ha), which is now transformed to a nature reserve called Maasvalley Riverpark, 2500 hectares in size and located on both sides of the Belgium-Netherlands border which is formed by the Maas river. The redevelopment also gives more space for the river creating a flooding area.

Site plan
Site plan

Our client for this project is a government organization who organizes the redevelopment of all former gravel extraction areas. The concept for the redevelopment of Negenoord focused on spontaneous nature development, natural education but also recreational use.  In order to fully experience the area, a small observation tower had to be built on a small hill, located in the middle of the area and created to keep the tower safe from winter floods.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

We created a building that was crafted with the local materials excavated from the Maas area: earth, clay and gravel. External walls were created with the rammed earth building technique. The surface area of these walls will slowly erode, so the gravel will become visible after a while.  Inside, a central core with stairs is made out of concrete, which is sandblasted to show the gravel as well. Through its materialization, the building tells us about the location it’s built. and becomes strongly anchored in its environment.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The climb to the top is conceived in different sequences. On each of the landings of the top 3 staircases a different view opens up to the environment. The triangular shape and the position of the cut-off corners was determined by these views.

Floor
Floor

The rammed earth building technique is thousands of years old and can be found in the whole world. Soil-damp earth gets poured in layers of 15cm into a formwork and is compressed mechanically to 12cm. The correct mixture of sand, clay and gravel makes it suitable for building load-bearing walls.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The tower is the first public earthen building in the Benelux region. the standardization of the building technique is still under development. For the moment, there are no standards yet and that makes it difficult to describe the technique for use in a public project.

Section
Section

To guarantee the quality of the construction, the design team was supported by an international team of experts: Cratterre/ Vessières&Cie/ BC Studies. The earth-consultants analyzed different local materials, tried different mixes and evaluated them on compression force, abrasion, color and appearance. The chosen mix consisted of 20% gravel, 40% ochre-colored earth, and 40% clay, stabilized with Trasslime. They also included a report on how to detail architectural design when building with Rammed Earth, as well as on how to organize the construction site for Rammed Earth Works.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

During construction, workers were trained in mixing, maintaining right humidity in the mix, building formwork, ramming and removing formwork. Every week, field testing of humidity, and laboratory testing of compression force on specimens were done to monitor the quality.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The Rammed Earth works took 7 weeks. Around 20 m3 of rammed earth was done every week, working from staircase to staircase., to arrive at 11 meters high.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A short film about the observation tower, seen from the perspective of different characters, was made by Lotte Knaepen and Marco Levantacti

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Observation Tower Negenoord / De Gouden Liniaal Architecten" 18 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871476/observation-tower-negenoord-de-gouden-liniaal-architecten/> ISSN 0719-8884