the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. DX Architects
  6. 2017
  7. Beach House / DX Architects

Beach House / DX Architects

  • 17:00 - 17 May, 2017
Beach House / DX Architects
Beach House / DX Architects, © Aaron Pocock
© Aaron Pocock

© Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock + 18

  • Architects

  • Location

    Mornington Peninsula Shire, Australia
  • Architect in Charge

    Daniel Xuereb
  • Area

    360.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. The Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula retained and altered the rear proportion of the existing building and expanded the dwelling forward on a steeply sloped site to accommodate additional living and sleeping areas.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Manipulations of the building form were employed to address the access disconnect and setup a conceptual framework where we continued our practices interest in spatial division patterns.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Section
Section
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land. Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

View the complete gallery

Cite: "Beach House / DX Architects" 17 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871471/beach-house-dx-architects/> ISSN 0719-8884