the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. VIVA Architecture
  6. 2016
  7. DEAR FARM / VIVA Architecture

DEAR FARM / VIVA Architecture

  • 02:00 - 16 May, 2017
DEAR FARM / VIVA Architecture
DEAR FARM / VIVA Architecture, © Koen Broos
© Koen Broos

© Koen Broos             © Koen Broos             © Koen Broos             © Koen Broos             + 17

  • Architects

  • Location

    Baarle-Nassau, The Netherlands
  • Architects in Charge

    Sylvie Bruyninckx, Isabelle Verbruggen, Elvia Gonzalez Costas
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Koen Broos
© Koen Broos

Text description provided by the architects. Situated in a typical agricultural area, lies a large authentic ‘long-facade’ farmhouse, dating back from the late 19th century.The client wishes to convert it to their home, but given the limited budget and the expected comfort, it is decided, after an extensive study, to demolish the large existing farm and replace it with a contemporary interpretation of a typical ‘long-facade’ farmhouse, linked with the exploitation of their red deer farm 

Elevations
Elevations

The new and smaller farmhouse is designed and constructed as a solid wood construction (CLT), taking into account permanent contact and monitoring of the deer. Transverse views are important to the client, in order to check up on the animals and intervene the moment a problem occurs.

© Koen Broos
© Koen Broos

The house is sequentially built up with spaces that are interconnected in the longitudinal direction. The resulting long axes make the house more spacious while at the same time they allow to view the deer at any time.

© Koen Broos
© Koen Broos

As with a classic farmhouse, the roof is covered with clay tiles. In this case, they continue as a facade material and are perforated by square windows in three different sizes. The short ends of the house are treated as a cutting plane and finished with glass and aluminum panels. This reinterpretation emphasizes the prototypical design of a house.

© Koen Broos
© Koen Broos

The choice for the CLT construction method has several reasons: as a reference to the traditional farmhouse with its exposed truss-construction, because of the cost saved by not finishing off the interior, and a shorter construction period in function of a business that could only tolerate work on site for up to six months due to the tranquility the deer need 

Section
Section

The project is particular in its intent because of a limited budget of 325.000 euro for a fully finished house of 250 square meters, kitchen, bathroom and custom made furniture included.

© Koen Broos
© Koen Broos

The solid wood structure of the house was left naked on the inside, which means that the "standard" addition of a piping cavity and a finishing material is unnecessary, and the wood structure remains visible.

Ground Floor
Ground Floor
1st Floor Plan
1st Floor Plan

All custom furniture (office desk, bench, high sleepers, fire place, kitchen, ...) is made out of the same material as the wood structure, creating a full wooden interior. This was supplemented with black and white details. The rough simplicity of the interior perfectly matches the farm life.

© Koen Broos
© Koen Broos

Nevertheless, the lightness of the rooms enriches its residents and is in stark contrast with that of the old dark farmhouse.

© Koen Broos
© Koen Broos

View the complete gallery

About this office
VIVA Architecture
Office
Cite: "DEAR FARM / VIVA Architecture" 16 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871311/dear-farm-viva-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.