the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Portugal
  5. ARRIBA
  6. 2016
  7. Franklin / ARRIBA

Franklin / ARRIBA

  • 09:00 - 13 January, 2018
Franklin / ARRIBA
Franklin / ARRIBA, © Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

© Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves + 26

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Text description provided by the architects. The operation should adapt the interior space of the apartment to a contemporary way of living, without major structural modifications. The strategy for this intervention was established on the idea of connecting two small-­scaled bedrooms so that social area could face the West, overseeing the river Tagus. The kitchen and the bedroom open up to a quiet courtyard, with a view over the urban gardens.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Apart from altering the social area, the layout of the house remained the same. The identity of the spaces, however, was transformed by the way in which they are now occupied and inter-­connect, as the interior bedroom is now a walk-­in closet, that either allows for an open circulation or becomes itself an extra bedroom.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves
Floor Plan
Floor Plan
© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Despite the initial desire to recover some of the original elements of the house, we soon realized it wouldn't be possible mainly due to the advanced state of deterioration of many of them, being the wooden floor one of the few we were able to keep. All the carpentries were redesigned with a straightforward approach, though, getting back their original color, making them the main element of architectural characterization of the house.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Franklin / ARRIBA" 13 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871211/franklin-arriba-jose-rocha-filipe-ferreira/> ISSN 0719-8884