the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. VDV ARQ
  6. 2016
  7. Acassuso House / VDV ARQ

Acassuso House / VDV ARQ

  • 09:00 - 13 May, 2017
Acassuso House / VDV ARQ
Acassuso House / VDV ARQ, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

© Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli © Federico Cairoli + 28

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The house is built on an irregular corner lot, with 297 m2, located in a low-density residential neighborhood in Acassuso, San Isidro, on the north corridor of Gran Buenos Aires.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

According to an existing swimming-pool that had to be respected, the house lies on the largest side of the plot, releasing the corner and opening to the best orientations. 

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Because of the program requirements, a basement was built to place services and a music room.

The ground floor holds the social programme, including the living-room, dinning-room and integrated kitchen, apart from the public services.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Floor Plan 1
Floor Plan 1
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

An upper cantilevered volume generates two big semicovered areas: the gallery, related to the social area of the house; and a parking space, which can de accessed from Fernandez Spiro street independently. At the same time, that volume includes two bedrooms, one suite and a study on the first floor.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The skin that protects the main façade, facing north, is made by a system of mobile wood blinds that, when closed, filter the light that enters into indoor spaces, giving shade and privacy to the rooms.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Each part of this brise-soleil works as a system of folding doors, able of staying open individually according to the needs of the users.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

In order to minimize maintenance cost and constructive process, the material chosen was exposed concrete. We used 2”x4” pine wood boards for formwork, thus getting the texture that characterizes the surfaces.ar

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

View the complete gallery

About this office
Cite: "Acassuso House / VDV ARQ" [Casa Acassuso / VDV ARQ] 13 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871169/acassuso-house-vdv-arq/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.