the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Aaron Schiller
  6. 2017
  7. Chilmark House / Gray Organschi Architecture + Aaron Schiller

Chilmark House / Gray Organschi Architecture + Aaron Schiller

  • 09:00 - 12 May, 2017
Chilmark House / Gray Organschi Architecture + Aaron Schiller
Chilmark House / Gray Organschi Architecture + Aaron Schiller, © David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto

© David Sundberg / Esto             © David Sundberg / Esto             © David Sundberg / Esto             © David Sundberg / Esto             + 23

© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto

Text description provided by the architects. Chilmark’s long agrarian history on the windswept southern edge of Martha’s Vineyard underpins the design approach to this house and studio for a multi-generational family. The site, a former sheep grazing field, overlooks Chilmark pond, with long views to the Atlantic, and is edged by a series of Chilmark’s massive, meandering stone fences. In deference to the field’s history, and to the simple New England forms that shape the area’s architectural heritage, we developed the house and studio as a pair of barns with low pitched roofs that sit quietly in the landscape. Two buildings form a series of courtyards and outdoor spaces, with varying degrees of privacy and views. In a nod to New England’s bank barns, the long barn is set into the hillside, diminishing its scale from the north and creating direct connections to the outside from both upper and lower levels.

© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto

At the heart of this design process lies a mentorship and evolving collaboration. Five years ago, Alan Organschi was approached by his student, Aaron Schiller, whom he had taught during Yale’s first year building project. Aaron asked Gray Organschi to share the firm’s long experience with house design and to work collaboratively on the project. Aaron, whose family had spent decades in Chilmark and had outgrown their beloved A-frame, led the family quest for a new piece of land that would accommodate a family compound and, after years of searching, he found this rare piece of land.

© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto
Lower Level Plan
Lower Level Plan
© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto
Upper Level Plan
Upper Level Plan
© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto

The simple, dark buildings are approached via a farm road that winds through Chilmark’s dense thicket of scrub oak. A broad stair links a large south-facing porch back to the farm road and provides pedestrian access through the field to the beaches beyond. Based in a shared love of the dense aggregation of New England’s farm complexes, we sited the studio and the house barns tightly together, creating a charged outdoor space between them, which provides the approach to the house’s entrance. The sweeping Atlantic views are only experienced after a visitor enters the house; the northwest entry courtyard is edged by a mute, charred cedar wall with screened apertures, creating a private courtyard with views west over the rolling fields and stone fences. Inside the dark buildings, bleached ash lines all surfaces. The ceilings in the public rooms lift to the high ridges, with dropped areas to create a children’s sleeping loft high in the roof. The lower level creates a series of bedrooms with shared spaces between that look into light wells, landscaped with local rocks and moss.

© David Sundberg / Esto
© David Sundberg / Esto

View the complete gallery

About this office
Gray Organschi Architecture
Office
Aaron Schiller
Office
Cite: "Chilmark House / Gray Organschi Architecture + Aaron Schiller" 12 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871154/chilmark-house-gray-organschi-architecture-plus-aaron-schiller/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.