the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Park
  4. France
  5. Inca Architectes
  6. 2015
  7. Bastide d’Olette – House of the Regional Natural Catalan Pyrenean Park / INCA Architectes

Bastide d’Olette – House of the Regional Natural Catalan Pyrenean Park / INCA Architectes

  • 09:00 - 20 May, 2017
Bastide d’Olette – House of the Regional Natural Catalan Pyrenean Park / INCA Architectes
Bastide d’Olette – House of the Regional Natural Catalan Pyrenean Park / INCA Architectes, © Nicolas Castes
© Nicolas Castes

© Nicolas Castes © Nicolas Castes © Nicolas Castes © Nicolas Castes + 14

  • Architects

  • Location

    Olette, France
  • Architect in Charge

    Gilles Marty
  • Landscape

    ALEP
  • Area

    700.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

Text description provided by the architects. In the heart of the Catalan Pyrenees regional park, a spectacular landscape opens on the valley which shelters the "Bastide d'Olette" where the "Maison du Parc" ("park's house") is located.

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

Three stories are superimposed: the one of the medieval castle, built in the heart of the valley, the one of the mining exploitation of the territory from which materials were treated on site and the contemporary history lead by the Maison du parc (park & house).

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

The historical richness of the site where time has left its distinctive print calls for a sober vision of architecture linked with the sense of the place. Respect of what is existing is the driving force of the project. A new structure is conceived within a patrimonial frame which is the building work of the farmhouse. The building slots into this protective enclosure and has a delicate discussion with it.

Plan
Plan

A central line follows on from the Maison du Parc (park & house), this axis articulates the different circulations and insccribes the architectural project in a coherent and global vision on a site scale.

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

With a view to harmony with the environing landscape, we imagined a buiding which composition lines answer subtely the existing building profile. The protective roof with large fascias offers a global unity. This light and aerial roofing seems to float delicately above work spaces. This roof is raised which allows a very clear readability of the new elements of the project compared to the existing ones.

Section C-C'
Section C-C'

The contemporary envelope of the building is both dynamic and unifying. Its vertical rythm, sometimes filled, sometimes empty, generates a transparency and a fluidity of views which allow us to see the existing walls at any time. The project includes wooden motorized, pliable, sliding shutters which will be integrated on the Eastern and Western facades. Therefore, this mechanism regulates solar inputs and avoids summer overheat.

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

On the North side, all technical functions (heating, archives, storage...) are gathered around a technical delivery parvis. On the South side, on the opposite, a terrace enables to enlarge more user-friendly spaces. The meeting room, which is very ajustable is linked with the parvis and the South terrace. The staff premises are heading towards an enclosed garden.

© Nicolas Castes
© Nicolas Castes

The work spaces are organized on a single plateau to favour exhanges. This configuration offers a huge flexibility. Each space is extended towards the outside either physically or visually by visual openings which lead into the different faces of the site

View the complete gallery

About this office
Inca Architectes
Office
Cite: "Bastide d’Olette – House of the Regional Natural Catalan Pyrenean Park / INCA Architectes" 20 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871142/bastide-dolette-nil-house-of-the-regional-natural-catalan-pyrenean-park-inca-architectes/> ISSN 0719-8884
© Nicolas Castes

加泰罗尼亚比利牛斯地区自然公园之家 / INCA Architectes