the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2017
  7. Norton Restaurant / BLOCO Arquitetos

Norton Restaurant / BLOCO Arquitetos

  • 13:00 - 11 May, 2017
Norton Restaurant / BLOCO Arquitetos
Norton Restaurant / BLOCO Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 23

  • Architects

  • Location

    SHS Quadra 6 - Bl. B, D e F - Asa Sul, Brasília - DF, 70316-000, Brazil
  • Authors

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
  • Lead architect

    Henrique Coutinho
  • Area

    550.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Luciana Ribeiro, Guilherme Mahana
  • Constructor

    Carvalho e Castro
  • Lightning Spots

    Dessine
  • Lightning Project

    BLOCO Arquitetos
  • Floor, wall end ceiling coverings

    Sebba
  • Woodwork

    Sebba
  • Blinds

    Finestri
  • Consulting

    Jacques Bezençon
  • Landscape

    Sérgio Borges
  • More Specs Less Specs
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

“The ceiling used to be decorative, a symbolic plane, a place invested with intense iconography. (…) Now, it has become an entire factory of equipment that enables us to exist, a space so deep that it begins to compete with the architecture. It is a domain over which architects have lost all control, a zone surrendered to other professions." Rem Koolhaas, Venice Biennial. This restaurant is located on the rooftop of one of the newest unit of an international chain hotel located in the centre of Brasília. This is a type of space that is often impersonal, where standardized characteristics are kept throughout its units all over the world. In this project, we were interested in exploring the tension between characteristics that could be understood both as undefined and specific in a hotel building. Therefore, the project aimed to stress the differences between its two main surfaces: the floor and the ceiling. The floor is neutral and impersonal. The ceiling has a specific design with a clear iconographic reference.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Isometric
Isometric
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The floor: We created an extremely impersonal and “standard” floor plan, flexible enough to allow different configurations of layouts. We took advantage of the irregular geometry of the existing space to create small pockets of space defined by resulting corners. We expanded the space towards an outdoor veranda covered by a glass roof that lets the natural light in, creating different patterns of shadows during the morning. The materials that were used are different from those found in the building, however its similar dark colours allow it to be understood as a continuity of the hotel´s internal spaces. We used mostly neutral colours such as black and grey.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The ceiling: The suspended ceiling is made from natural Tauarí wood slabs, fixed on a steel grid that is clad with perforated steel sheets on the top of that, allowing the air conditioning to flow. The natural wood stand contrasts with its black background and the neutral colours of the floor. The design of the ceiling was based on an abstraction of an imaginary topography plan, which is a very specific way of registering a real topography of an existing place. By redesigning an imaginary curvaceous map using only straight lines we aimed to disconnect it completely from a real place.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Norton Restaurant / BLOCO Arquitetos" 11 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871050/norton-restaurant-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Haruo Mikami

Norton 餐厅 / BLOCO Arquitetos