the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Grocery Store
  4. Spain
  5. Francesc Rifé studio
  6. 2017
  7. Rice Club - Brassa de Mar / Francesc Rifé studio

Rice Club - Brassa de Mar / Francesc Rifé studio

  • 11:00 - 12 May, 2017
Rice Club - Brassa de Mar / Francesc Rifé studio
Rice Club - Brassa de Mar / Francesc Rifé studio, © David Zarzoso
© David Zarzoso

© David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso + 17

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Text description provided by the architects. Located on the first floor of the restaurant Brassa de Mar, the essential meaning of the project comes from a desire to emphatize the gastronomic values of the founders: "there is no modernity without a good tradition. Our aim was to lead the restaurant towards a transition into a more rational and simple project, as naked as the material itself or the main ingredient of its recipe book that is rice.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The project is an act of balance between two features: the color brown, and a lattice system, both fixed and mobile, that will transform the restaurant, through an intelligent and dynamic way, in a completely cubic and sober space.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Several factors determine the project layout. On one side, it is both a day and night place. On the other, the nature that surrounds it and the large glass that frames the room will let light and warmth come through. And finally, the intention to subdivide the space in order to host small events or meetings.

Rice club plan
Rice club plan

So important is the understanding of color as well as the set of lattices executed in stained poplar wood. A material chosen for its lightness, which makes easy the mobility of the mobile lattices. Based on the façade lines, through them the exterior penetrates in a figurative way throughout the restaurant being subdivided, until arriving at the current format. Its translucence softens the different moments of the sun, and offers a poetic sea sight.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

These mobile elements are repeated throughout the room transforming into fixed walls. They are in charge of subdividing the spaces in rooms of different sizes, allowing to have from private of unique tables to areas for more diners.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

As a guest material, gray concrete unifies previously existing pavements, giving the space a neutral continuity. A calm sea that gives a sense of uniformity to the Rice Club, highlighting the brown color and wood.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

From a practical standpoint, this space is accessed by the communicated ground floor, with the exterior, designed with the same dialogue of materials as the upper floor. We have connected the reception counter, which is responsible for distributing diners either to the Rice Club or to the terrace, with a waiting seat, which in turn is part of the staircase itself. Face there is a large circular lamp, designed for the project, imagined as an element of rotation and an intriguing transition to the different spaces of the project (Rice Club, terrace, and access to one of the kitchens).

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The vertical volume of the staircase together with the kitchen on the first floor function central element of the property. The special feature of this kitchen, delimited with walls with the same tone that the rest of the restaurant, is its double access. In one of them has been build a hole that could be interpreted as a boat porthole of a and subtly allows the view towards its interior. Around this space different environments are distributed. The south side is a space of important dimensions destined to host events of greater number. It is the part that also contains some reserved area. The north side is composed of two parts: once the kitchen is overtake, there is another dining room connected through the lattice with a Gastro-Bar area.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

A large counter bar, produced in the same concrete as the floor, takes over the space visually, while the incorporation of low seats invite the visitors to experience the space from a relaxed perspective. Laterally a couch running faces the entire beach of the Patacona. Both bathrooms and emergency exit are located next to this area of ​​benches fitted into cubicles that also allow to interweave more tables and chairs. A rigorous, flexible and intentioned timeless set.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Rice Club - Brassa de Mar / Francesc Rifé studio" 12 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871032/rice-club-brassa-de-mar-francesc-rife-studio/> ISSN 0719-8884
© David Zarzoso

稻香俱乐部 / Francesc Rifé studio