the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2017
  7. Somerville Residence / NatureHumaine

Somerville Residence / NatureHumaine

  • 11:00 - 8 May, 2017
Somerville Residence / NatureHumaine
© Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 23

Somerville Residence / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. A couple with two young children wishes to renovate a row house dating back to the 1970s. Being part of a set of rowhouses designed uniformly, no changes were brought to the exterior appearance of the house. Contained within a space of 16'-0 '' wide by 47'-0 '' in length, the residence is organized on 4 levels including the basement. The entire layout of the rooms has been completely reconfigured according to the new needs of the clients. An existing triple-height void topped by a skylight illuminates the heart of the house.

Axonometric
Axonometric

A new staircase with a guard composed of black painted steel tubular sections emphasises the verticality of triple height space. A white wall cladded with painted wooden panels installed in a random arrangement adds a dramatic effect to the entire project. Two translucent glass plates provide luminosity to the bathrooms and punctuate the wooden wall on the 2nd and 3rd floors.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Section
Section
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The original stainless steel suspended light fixtures were painted black and their supports reconfigured more dynamically. The use of pale maple wood for the floors, concrete for the kitchen island and velvety white laminate for the cabinets, contributes to the minimalist spirit of the residence where a specific attention to detail is omnipresent.

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Cite: "Somerville Residence / NatureHumaine" 08 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870773/sommerville-residence-naturehumaine/> ISSN 0719-8884