the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. FIGR Architecture & Design
  6. 2016
  7. Datum House / FIGR Architecture & Design

Datum House / FIGR Architecture & Design

  • 20:00 - 8 May, 2017
Datum House / FIGR Architecture & Design
Datum House / FIGR Architecture & Design, © Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis

© Tom Blachford & Kate Ballis               © Tom Blachford & Kate Ballis               © Tom Blachford & Kate Ballis               © Tom Blachford & Kate Ballis               + 24

  • Builder

    Grundella Constructions Pty Ltd
  • Building Surveyor

    Michel Group Building Surveyors
  • Structural Engineer

    Meyer Consulting
  • Styling

    Ruth Welsby
  • More Specs Less Specs
© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis

Text description provided by the architects. When presented at the street elevation, Datum House borrows from the neighboring properties in roof form and material references. The project takes inspiration from its surroundings and context and reinterprets its findings through a contemporary take on a traditional Victorian elevation, resulting in a considered outcome and street integration. We started off with our client’s extensive brief for a home that had to house a growing family of 5. Our domestic container envelope was derived from a simple extrusion of the Victorian cottage silhouette, placed onto the narrow sloping site to set up a defined datum. The outcome is a result of the envelope being manipulated by the surrounding context, the required amenity and its negotiation with the existing site constraints.

© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis

The split-level arrangement was a response to the conditions of the sloping site and the site constraints of the neighbouring dwellings. The program has been carefully arranged and contained within the extruded envelope to respond to the rescode requirements for side setbacks and furthermore to formally integrate the building into its context. The final outcome is as much about the atmosphere and spaces within the house as it is about the connection of those spaces to its context and surroundings.

Sections
Sections

The idea to subtract a volume from the envelope of the building to create a centrally located courtyard evolved as a strategy to offer the house access to natural light and to provide the rooms with visual amenity. Insertions into the envelope in the form of the black metal shrouds establish openings that relate to both visual and natural light amenity. These moments open our domestic container envelope to reveal elements of the context beyond. A large pivot window extends the daybed into the rear yard to transform the window into a seating and reading platform.

© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis

A central courtyard is presented at the entry. Stepping into the entry alcove the clients are presented with a choice to turn left and enter into the main living quarters, to go straight and access the central courtyard or to turn right to take 5 steps up into the green carpeted retreat or 14 steps down into the lower ground kids bedroom quarters. Datum house is divided into 3 levels, ground level housing the open plan living with a linear kitchen arrangement tying together the dining and living spaces, flanked by the backyard to the south and the central courtyard to the north. Level 1 contains the retreat/study, European laundry, main bedroom and ensuite and lower ground houses 3 kids bedrooms, bathroom & WC. 

© Tom Blachford & Kate Ballis
© Tom Blachford & Kate Ballis

View the complete gallery

About this office
FIGR Architecture & Design
Office
Cite: "Datum House / FIGR Architecture & Design" 08 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870771/datum-house-figr-architecture-and-design/> ISSN 0719-8884
© Tom Blachford & Kate Ballis

Datum 住宅 / FIGR 建筑与设计事务所