Aperture House / Stu/D/O

Aperture House / Stu/D/O

Courtesy of Stu/D/OCourtesy of Stu/D/OCourtesy of Stu/D/OCourtesy of Stu/D/O+ 37

Bangkok, Thailand
  • Architects: Stu/D/O Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fab&Form, SKK, Scenescape
  • Structural Engineer:Panit Supasiriluk
  • Mechanical Engineer:Panit Supasiriluk
  • Contractor:Pornchai Pornpichitchokchai
  • Visualizer:Stu/D/O, DOF
  • Construction Cost:10M baht
  • Stu/D/O Project Team:Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Picsacha Na Songkhla, Patompong Songpracha
  • Landscape Architect:Chaichoompol Vathakanon
  • City:Bangkok
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O

Text description provided by the architects. A house for a photographer and a landscape designer; Aperture House frames its surrounding natures and embrace the natural world within its serene envelope. Yet, in stillness of this delicately composed environment, Aperture House captures the turnings of time through the interplay of lights and shadows, as daylight cascade through the architectural facade and openings.

Diagram
Diagram

The 4 story tall regular rectangular mass was conscientiously carved out, allowing the natural landscape to seeps into its continuous enclosure and create a pleasant ambience for private spaces. The largest void reveals an expansive vertical space, as it internally and externally becomes the main focal point the house.

Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O
2nd Floor plan
2nd Floor plan
Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O

The continuity of the external envelope shapes and completes the regular geometric architectural form, whilst shielding the main living area, which situates itself within this spacious void, from the occasionally unforgiving Bangkok sun. Scattered throughout the external enclosure, are carefully composed openings of the architectural facades.

Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O

The large openings displays full-framed view of the surrounding vistas for the main functions of the house. Whilst the expansive facade openings flood rooms with daylight, the small tapered openings composed main corridors, filtering natural light patterns to continuously transform and enhance the domestic spaces.

Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O

From the exterior, the 0.60x0.60 m square punctures are uniformly equal and elegantly dispersed and as the changing daylight travels through the gradually tapered voids into the interior, the dynamic shifting of lights and shadows create interest from the inside and out.

Courtesy of Stu/D/O
Courtesy of Stu/D/O

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Aperture House / Stu/D/O" 08 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870730/aperture-house-stu-d-o> ISSN 0719-8884
Courtesy of Stu/D/O

多孔住宅 / Stu/D/O 事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.