the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Poland
  5. ZONA Architekci
  6. 2016
  7. Apartment For A Guy And Even Two Of Them / ZONA Architekci

Apartment For A Guy And Even Two Of Them / ZONA Architekci

  • 01:00 - 14 May, 2017
Apartment For A Guy And Even Two Of Them / ZONA Architekci
Apartment For A Guy And Even Two Of Them / ZONA Architekci, © Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

© Krzysztof Strażyński © Krzysztof Strażyński © Krzysztof Strażyński © Krzysztof Strażyński + 17

  • Architects

  • Location

    Poznań, Poland
  • Architects in Charge

    Anna Topolska, Dominik Kolenda
  • Collaborators

    Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka
  • Area

    80.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

Text description provided by the architects. In this world everything is clear – a simple form, minimalistic colors selection, natural materials. This concept of design has been dictated by the male point of view from the very beginning.

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

The apartment was purchased in the fall and when the architects entered it, they noticed an exceptional view of the old trees in the neighborhood. Yellow, red and brown colors were the perfect background.

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

The first step was to demolish the walls at the entrance of the apartment. This provided maximum open space. In this way, while taking the first step in the apartment you can enjoy the sunshine through the big windows.

Diagram 1
Diagram 1
Diagram 2
Diagram 2
Diagram 3
Diagram 3

Another spatial change was the modification of originally provided by the developer curved stairs leading to the mezzanine. The architects have proposed winder stairs led partly along the glass façade, which helped to better arrange the space of the living room. The stairs stringer joins the heater casing and this is the backing for the TV cabinet. Furniture units in the apartment are designed so that the whole creates a coherent body.

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

The challenge for Metaforma Group designers was to combine the spatial needs of both Investors. One of them is the collector of red Ferrari cars, the other one – music disks. The exposition of these collections has enriched the interior with interesting details. The project features a mezzanine-level work area. The great advantage of the latter one is the fact that it is placed next to a spacious roof terrace on the building. The width of the mezzanine did not allow for the comfortable placement of the classic desk. Therefore, the architects have proposed a desk in the form of a raised cubicle on a metal rack, extending beyond the mezzanine and increasing the work space.

Plan
Plan

The solutions applied in the apartment meet the needs of its residents. The male point of view has imposed the economy of materials and colors. Industrial metal, concrete materials together with graphite construction, appearing in all rooms, have been warmed up with floral wood. The icing on the cake is a dark blue featuring on soft items. 

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

Male means here: simple and expressive, but not cold and raw. Thanks to the exposed and personalized details, the interior is its residents` character showcase.

© Krzysztof Strażyński
© Krzysztof Strażyński

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment For A Guy And Even Two Of Them / ZONA Architekci" 14 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870703/apartment-for-a-guy-and-even-two-of-them-metaforma/> ISSN 0719-8884
© Krzysztof Strażyński

收藏家住宅改造 / Metaforma

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.