Connor / Smart Design Studio

Connor / Smart Design Studio

Connor / Smart Design Studio - Windows, FacadeConnor / Smart Design Studio - Image 3 of 24Connor / Smart Design Studio - Facade, WindowsConnor / Smart Design Studio - Table, Chair, WindowsConnor / Smart Design Studio - More Images+ 19

Chippendale, Australia
  • Area Area of this architecture project Area :  15000
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Barrisol, Boaz Australia, Fairview Architectural, Terrazzo Australian Marble
  • Architects In Charge : William Smart, Ben Doherty, Ming-Yang Xu, Victoria Judge, Maggie Lum, Lauren Sideris, Anna Wu, Hon Loong, Harald Straatveit, Anita Morandini, Ronald Wibisono
  • City : Chippendale
  • Country : Australia
More SpecsLess Specs
Connor / Smart Design Studio - Windows, Facade
Courtesy of Smart Design Studio

Text description provided by the architects. More than just a building, Connor at Central Park is the new gateway to one of Sydney’s most popular urban precincts – Central Park in Chippendale. Home to 178 apartments and retail on the ground floor, this 13-storey building reads as a series of boxes or cubes suspended in the air – a delicate balance of form, composition and proportion.

Connor / Smart Design Studio - Image 16 of 24
Courtesy of Smart Design Studio
Ground Floor
Connor / Smart Design Studio - Image 6 of 24
Courtesy of Smart Design Studio

The original envelope of the building as described in the masterplan was relaxed in a design that accommodates a slightly larger building with deep slots added to bring natural light and air into the centre of the floor plans. This also breaks the building into a series of independent blocks, with two north-south circulation corridors running off a central lobby core, forming a shape not unlike the letter H. With slightly different shapes and heights, solid sides and glazed or louvred ends, these blocks bring a sculptural form to the building, almost as if they were suspended pieces of a giant public artwork.

Connor / Smart Design Studio - Facade
Courtesy of Smart Design Studio

 The façade is clad in a brushed copper composite-aluminium whose warmth recalls the red brick found in the local area, including the heritage Brewery Yard building nearby, restored from the original Carlton Brewery site. Deep fixed louvres, arranged in horizontal stacks, run perpendicular to the facade of the building. Each stack is rotated in a slightly different direction to reflect ambient light at different angles, creating sheen and shadow.

Connor / Smart Design Studio - Facade
Courtesy of Smart Design Studio

This subtle idea, which extends to the east and west facades as well, introduces poetry to the building while tackling privacy and solar control at the same time. On the Southern façade, which receives the least sunlight, a lenticular effect has been created by alternating two sets of louvres in different directions, reflecting light, trees and clouds, animating the building.

Connor / Smart Design Studio - Image 3 of 24
Courtesy of Smart Design Studio

Successfully merging the different scales, materials, and uses of this corner of Sydney, Connor at Central Park mediates between the fine grain, low rise brick buildings of Chippendale and the larger scale, high rise buildings that connect Central Park to Sydney’s Southern CBD.

Connor / Smart Design Studio - Table, Chair, Windows
Courtesy of Smart Design Studio

A gateway building positioned at the south-west corner of the precinct, Connor at Central Park is located at the intersection of O’Connor and Abercrombie Streets and is contained by two new minor streets. The main entrance to the building is located on the east elevation on Central Park Avenue, fronting the newly created urban park.

Level 3 - 7 Plan

Entering from Chippendale Green, visitors and residents are drawn though a compressed portal into a dramatic three storey atrium lobby. Extending across all three stories, a huge light box illuminates the centre of the building, changing colour through the day from red to pink, blue to violet.

Connor / Smart Design Studio - Cityscape, Facade, Windows
Courtesy of Smart Design Studio

Views from inside the apartments include an eastern aspect overlooking the newly created Chippendale Green, west looking out to Sydney University over the heritage listed buildings of Notre Dame University and St Benedict’s Church, north into the new garden courtyard of the Block 4A Student Housing, and south over the warehouses and terraces of Chippendale to Redfern's parks and even Botany Bay on the higher levels.

Connor / Smart Design Studio - Facade
Courtesy of Smart Design Studio

In addition to the ground floor lobby, resident’s lounge and gym, a common outdoor area occupies the topmost roof terrace with barbeque and landscaping.  All other terraces in the building are connected to individual apartments (mostly two storeys) and animated by gardens.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chippendale NSW 2008, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Connor / Smart Design Studio" 16 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870659/connor-smart-design-studio> ISSN 0719-8884

Courtesy of Smart Design Studio

Connor / Smart Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.