the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Cristián Axl Valdés
  6. 2016
  7. House on the Top / Mutar Estudio

House on the Top / Mutar Estudio

  • 13:00 - 7 May, 2017
House on the Top / Mutar Estudio
House on the Top / Mutar Estudio, © Leo Basoalto
© Leo Basoalto

© Leo Basoalto © Leo Basoalto © Leo Basoalto © Leo Basoalto + 20

  • Architects

  • Location

    Curanipe, Chile
  • Architect in Charge

    Cristián Axl Valdés
  • Model Maker

    Rocío Ramirez
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Leo Basoalto
© Leo Basoalto

Text description provided by the architects. Curanipe is a small coastal town in the middle part of Chile; territory of subsistence agriculture, artisanal fishing and summer tourism. In this place two couples owned a site far away from the sea, but compensated with large views towards the ravine of Chovellén River. The site is on the highest point of the ravine where the slope descends gently to the sea and abruptly to the river.

© Leo Basoalto
© Leo Basoalto

Because of its geographic condition the place lacks of a horizontal ground, reason why the architecture tries to supply that lack building a podium that look towards the ravine.

© Leo Basoalto
© Leo Basoalto
Ground floor plan
Ground floor plan
© Leo Basoalto
© Leo Basoalto

This house should give occasional shelter to the both couples who would use it together or separated. Given this condition of occupation, the program divides itself in three pavilions where each couple would be “owner” of one of this ones, meanwhile the third one – at center – would contain the common areas. The three pavilions locate parallel to each other but displaced in order to accommodate at the diagonal slope of the site.

© Leo Basoalto
© Leo Basoalto
Sections 1 and 3
Sections 1 and 3
© Leo Basoalto
© Leo Basoalto

The distant landscape is captured by interior through large openings that frame it – like big paintings - extending the interior limits beyond its borders.

© Leo Basoalto
© Leo Basoalto

View the complete gallery

About this office
Cristián Axl Valdés
Office
Cite: "House on the Top / Mutar Estudio" 07 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870643/house-on-the-top-mutar-estudio/> ISSN 0719-8884