Tower-house I / SOUTH

Tower-house I / SOUTH

Tower-house I / SOUTH - Table, Windows, BeamTower-house I / SOUTH - BedroomTower-house I / SOUTH - WindowsTower-house I / SOUTH - Image 5 of 15Tower-house I / SOUTH - More Images+ 10

  • Architects: SOUTH
  • Area Area of this architecture project Area :  200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2012
  • Photographs
    Photographs :Erieta Attali
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Duravit, Alumil, Ceramica Del Conca, Corian® Design, George Tsairis
  • Structural Engineer : Kostas Iliopoulos
  • Construction Manager : George Tsairis
  • Architect In Charge : Chrysostomos Theodoropoulos, Eleni Livanis
  • Country : Greece
More SpecsLess Specs
Tower-house I / SOUTH - Image 5 of 15
© Erieta Attali

Text description provided by the architects. Tower-house I interprets the form of dwelling, widely found throughout the outer Mani, southern Greece; a combination of defense tower and farmhouse. This was articulated by a monolithic, stone structure with few openings, so as to protect dwellers from extensive heat as well as piracy. The surrounding landscape is characterized by dry stone retaining walls transforming a steep topography into a series of arable plateaus; these long walls were the most prominent man-made intervention in this harsh landscape for centuries.

Tower-house I / SOUTH - Image 8 of 15
© Erieta Attali

The new Tower-house I contemplates exactly this; a mass among existing preserved retaining walls and a few new concrete ones. There are no seams at the white, stucco facades, only the dark frames of the apertures. No elements project from the main volume, except a steel frame in front of the main view, accommodating temporary screens.

Tower-house I / SOUTH - Table, Windows, Beam
© Erieta Attali

The interior of the box, articulated by the double-height living room and the shallow dining room emphasizes the idea of Mani topography; infinite view of the sea at living area and close vicinity of the olive orchard at dining area and the kitchen. The interior embraces a protected and quiet-zone area at the second floor, the very core of the dwelling. 

Section

The program also addresses a typical, Greek, cultural issue; the need for flexibility of space due to future family growth. Thus, the house is designed to potentially become a double-dwelling in the future.

Tower-house I / SOUTH - Bedroom
© Erieta Attali

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tower-house I / SOUTH" 03 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869941/tower-house-i-south> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.