the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Park + Associates
  6. 2016
  7. House 24 / Park + Associates

House 24 / Park + Associates

  • 19:00 - 26 April, 2017
House 24 / Park + Associates
House 24  / Park + Associates, © Edward Hendricks
© Edward Hendricks

© Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks + 15

    • Team

      Christina Thean, Wong Zi Xin, Jeeraporn Prongsuriya, Mutiara Herawati
    • Main Contractor

      Construkt Pte Ltd
    • Civil and Structural Engineer

      CP Lim & Partners
    • M& E Engineer

      N.A.
    • Quality Surveyor

      CST Consultants
    • Landscape Contractor

      Green Prospect Pte Ltd
    • More Specs Less Specs
    © Edward Hendricks
    © Edward Hendricks

    Text description provided by the architects. In a usual circumstance, the front of the house is the most important - not in our case. House 24 is sited on a triangular plot, a constraint that we took on as an opportunity to really engage with the siting and planning of the house - to achieve a meaningful footprint that actualised the client’s spatial, functional, and privacy requirement. Moreover, the site adjoins a lushly landscaped state land that we endeavoured to take advantage of at every available opportunity and every habitable space.

    © Edward Hendricks
    © Edward Hendricks

    As such, we turned the house away from the main road and neighbouring houses, and instead have the living spaces open out to the mature greenery beyond. The result is a massing comprising of two blocks which, when combined, define a V-shaped patio on the first floor that becomes the focal point of common activities and entertainment, borrowing views from the surrounding greenery.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    Overall Plans
    Overall Plans

    The courtyard screen fronting the street is an exercise in rethinking the conventional entry sequence of residential dwellings, and an exploration in creating a more layered and sequential experience. It is experienced almost as a ritual space - serene and tranquil - marking the transition between the public and private.

    © Edward Hendricks
    © Edward Hendricks

    It was also an opportunity to explore what timber craftsmanship might mean in contemporary architecture, and we envisioned the screen to be a well-crafted element with modern aesthetic and detailing. It eventually manifested itself as a refined and rhythmic facade, drawing attention to its delicate scale even as a structure that is over 8m high. A delightful pattern of light and shadow plays out over the course of each day whilst allowing sunlight to filter in and natural air to stream in, creating a relaxing ambience that reinforces the client’s desire to live in a home that reflected its tropical locality.

    © Edward Hendricks
    © Edward Hendricks

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "House 24 / Park + Associates" 26 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869849/house-24-park-plus-associates/> ISSN 0719-8884
    © Edward Hendricks

    墙影婆娑砖如剪 House 24 / Park + Associates

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.