the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Mexico
  5. R79
  6. 2016
  7. Design Alley / R79

Design Alley / R79

  • 14:00 - 4 December, 2017
Design Alley / R79
Design Alley / R79, © David Cervera Castro
© David Cervera Castro

© David Cervera Castro              © David Cervera Castro              © David Cervera Castro              © David Cervera Castro              + 25

  • Architects

    R79
  • Location

    Emiliano Zapata Nte, 97129 Mérida, Yuc., Mexico
  • Architect in Charge

    Roberto Ramírez Pizarro
  • Area

    270.0 m2
  • Year Project

    2016
  • Photography

    David Cervera Castro
  • Collaborators

    Daniela Alvarez, Valentina Losa, Gerardo Trejo.
  • Construction

    Nestor Ordaz.
  • Iluminación

    Maribel Morales.
  • Paisajismo

    Roger Evia
  • More Specs Less Specs
© David Cervera Castro
© David Cervera Castro

Text description provided by the architects. The preexistences are the fundamental topic of this essay, of what’s intended to be a set of offices, where the work goes into the background and leaves the prominence to those “tenants” that were there way before us. “When the nature prevails over the built”, was the premise for the design and the marked line that led us to make this office complex in the north of the city. An area of 10m wide by 29m of depth, just a block away from one of the main and busiest avenues, which links the avenue to the project through a small low-traffic street that also presents a variety of native trees on its surface.

© David Cervera Castro
© David Cervera Castro
Section
Section
© David Cervera Castro
© David Cervera Castro

The plan was to overlap two bodies in such way that they “trap” the trees and at the same time create a little alley to the outside, as a natural extention of the road but now with an urban crosswalk kind. This stroll or exterior path is the setting to contemplate the vegetation, it was created with a didactic purpose and to some extent a philantrophic nature. Further on, this transition or hallway will host installations by artists and architects as a gift to the city, as a space for the culture. A first volume in black glass welcomes us on the left side, reflecting in a mirrored-way on its polished surface the pre-existing vegetation as well as the new one that has been sown to confine the space, flank it and give it its directionallity, of the before mentioned path. Transparencies invite one to the inside and merge the interior with the exterior without any disruptions. The complex shelters two companies, one for Design and Advertising and other for Architecture.

© David Cervera Castro
© David Cervera Castro

For the distribution of the work spaces, it was decided to let the support areas in the ground floor: receptions, board rooms and administrative areas, while the top floor has the “workshops” meaning the creative or production areas from both offices which overlook the tops of trees. A sunroof , without major pretensions or formal complications, more than a semi-cover of solar pannels, allows to enjoy the pleasant city nights. The pallette used for materials and colors was of brief use: glass, steel in beams and lattice, blocks that were used for the floor, polished concrete and slabs in an apparent finish without paint, also light tones predominate in white and beige, and some black and wood accents as well.

© David Cervera Castro
© David Cervera Castro

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
R79
Office
Cite: "Design Alley / R79" [Design Alley / R79] 04 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869715/design-alley-r79/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.