the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. poly.m.ur
  6. 2016
  7. Deep House / poly.m.ur

Deep House / poly.m.ur

  • 20:00 - 18 April, 2017
Deep House / poly.m.ur
Deep House / poly.m.ur, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 19

  • Architects

  • Location

    Seoul, South Korea
  • Architect in Charge

    Homin Kim
  • Design Team

    Sunki Hwang, Hyunju Lim
  • Area

    647.71 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. This Recently completed Deep House (House with Deep Wall) is the culmination of 6-year-long pursuit and determination of its architect Homin Kim. Credit for successful completion of the daunting task goes to Kim’s ambitious vision to situate a modern and practical residence in challenging landscape backed by unwavering support and trust of the client. Most striking feature of the Deep House is its roof, slanted at an angle, which streamlines flawless as walls as a single unit. By opting against conventional use of the concept of roof and eaves and adopting exterior stone louvers, volume of the Deep House is dispersed in shallow depth throughout. Hollow space created underneath the slanted roof and the vertical walls is designed to serve not only as a layer of insulation improving the energy efficiency but also extra storage space.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Another noticeable feature of the Deep House is its use of corner windows. Once the layout of the rooms was confirmed, corners of the rooms were left exposed by installing box-type windows. Rooms and the size of corner windows were strategically laid out to allow maximum benefit of the spectacular scenery from inside while minimizing adverse impact of chilly winter draft. It also manifests the most important element of spatial concept: micro space. Corner windows are ‘window space’ but also creates ‘room inside room’ not separated by any physical boundary of walls. The room may appear as one space, but we can clearly perceive that an independent space exists there. Kim was aware of people’s inclination to find corner space cozy and useful regardless of the size of their homes, and he wanted to utilize that instinct. Deep House project was a process of searching creative solutions to work around seemingly conflicting elements such as efficiency and style, function and form and necessity and redundancy. Factors that may seem irrelevant are assigned with critical functions in greater context. Kim highlighted that the Deep House project was his attempt to challenge the dogma of modernism that “Form follows Function” and propose creative alternatives.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Section
Section
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

View the complete gallery

About this office
Cite: "Deep House / poly.m.ur" 18 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869416/deep-house-pol-ur/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.