the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Matos Gameiro Arquitectos
  6. 2016
  7. House in Alfama / Matos Gameiro Arquitectos

House in Alfama / Matos Gameiro Arquitectos

  • 03:00 - 19 April, 2017
House in Alfama / Matos Gameiro Arquitectos
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

© Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão + 23

  • Architects

  • Location

    Alfama, Portugal
  • Category

  • Architect in Charge

    Pedro Matos Gameiro
  • Design Team

    Paulo Dias, Francisco Cunha, Abílio Silva, Francesco Mariani, Faustine Villeneuve
  • Area

    140.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Text description provided by the architects. Up on Alfama, near the Monastery of St Vincent de Fora and the National Pantheon, there is a Little square, which marks a pause in the steep slope leading down to the river. This operation involves the rehabilitation of one of the buildings on the edge of the neighbourhood, a rare example of a medieval building in an area dominated by buildings raised since the earthquake of 1755. It was a simple residence, which had resulted from the break-up of a larger palace complex that still exists. Over the years, the occupation of this small building gradually led to the construction of new walls that defined interior subdivisions, resulting a house served by two courtyards. The house was extended and altered, and the courtyards were gradually occupied.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão
Diagram
Diagram
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

This intervention aims to clarify the internal argument of the complex, reinforcing its inner meaning. If the courtyards determine the organization, the spaces between them are what form the focus of the programme. The operation has resulted in four outdoor spaces, interspersed with narrow sheltered areas. The whole complex, with its unroofed appearance, gives the idea of a ruin; suggests contention, with the nature and parsimony of monastic cells; and also evokes pleasure, given the way the courtyards are available to be used as outdoor rooms, stripped of any immediate function. One of these outdoor rooms is filled with water, closing a cycle which, in the labyrinth of connections, is perpetuated.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Alfama / Matos Gameiro Arquitectos " 19 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869407/house-in-alfama-matos-gameiro-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.