the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Moloney Architects
  6. 2016
  7. Wooden Box House / Moloney Architects

Wooden Box House / Moloney Architects

  • 20:00 - 23 April, 2017
Wooden Box House / Moloney Architects
Wooden Box House / Moloney Architects, © Christine Francis
© Christine Francis

© Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis + 15

© Christine Francis
© Christine Francis

Text description provided by the architects. Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with a contemporary extension to house a growing family. The project, located in the regional Victorian town of Ballarat, saw Mick and Jules Moloney, co-founders of Moloney Architects renovate and extend the century-old residence to meet the changing needs of their family of five.

© Christine Francis
© Christine Francis

Looking to open up the cramped living quarters, the architects added an open ‘wooden box’ to the rear of the existing house. This new space is joined to the original structure via a connection space with dropped ceiling that acts as a shadow line between the two structures.

© Christine Francis
© Christine Francis

The shadow line not only blends the old and new forms so they might sit comfortably side-by-side, but allows the original roof structure to remain unchanged. The result is an open and contemporary living space that respects its heritage context.

Plan - Section
Plan - Section

The Wooden Box addition also takes advantage of the north-facing block with a large window seat. “This group of vertical windows captures long shafts of sunlight that reach right to the very back of our central living space. The space receives plenty of natural light and also has a positive psychological effect of feeling warm and cheery. It makes those chilly Ballarat winters much more bearable,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney.

© Christine Francis
© Christine Francis

“The window seat is also a lovely space to read and the integration of drawers into the undercavity offers essential storage for children’s toys.”

© Christine Francis
© Christine Francis

The heart of the family home, the architects designed the kitchen with a social central island bench. “We incorporated the cooktop into the island with stools opposite to encourage conversation while cooking”, said Moloney Architects co-founder, Jules Moloney. “We love how open it feels, and with the north face of the kitchen space almost all glass, we can open the wide multi-fold doors and connect to the outdoors,” she said.

© Christine Francis
© Christine Francis

Mick and Jules have been economical in their use of raw, honest building materials. Formply is used across the kitchen drawer fronts, island bench and skirting boards. Windows and exposed beams are constructed from Tasmanian Oak. Complementing this is flooring in Blackbutt and cladding in Cedar.

© Christine Francis
© Christine Francis

“As designers, we are particularly interested in the grain and warmth that natural materials like timber can bring to a space. In this project we’ve employed raw and unadorned materials like plywood and formply to create a relaxed and informal atmosphere. This really encapsulates the way we like to live,” said Mick and Jules Moloney.

© Christine Francis
© Christine Francis

View the complete gallery

About this office
Moloney Architects
Office
Cite: "Wooden Box House / Moloney Architects" 23 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869189/wooden-box-house-moloney-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.