the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Carvalho Araújo
  6. 2017
  7. Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo

Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo

  • 03:00 - 17 April, 2017
Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo
Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo, ©  NUDO
© NUDO

©  NUDO ©  NUDO ©  NUDO ©  NUDO + 14

  • Architects

  • Localization

    4990 Pte. de Lima, Portugal
  • Area

    23000.0 m2
  • Year Project

    2017
  • Photography

    NUDO
  • Team

    José Manuel Carvalho Araújo, Sandra Ferreira, Emanuel de Sousa, Ana Vilar, Hugo Melo
  • Client

    Município de Ponte de Lima
  • Constructor

    Inovlima - Engenharia E Construção, Lda
  • More Specs Less Specs
©  NUDO
© NUDO

Text description provided by the architects. The project of Quartéis de Santa Justa is located at the highest point of Monte de Santa Justa, in Ponte de Lima (Portugal) and have, besides the chapel, a structure that served as a shelter for pilgrims.

©  NUDO
© NUDO
Floor Plan
Floor Plan
©  NUDO
© NUDO

The rehabilitation project takes advantage of the existing facilities and the existing walled perimeter: the placement and programmatic distribution of the volumes was preserved and, in constructive terms, the existing was recovered, with the exception of the roof of the main building, which was proposed flat and made of metal sheet and extends northwards, in order to protect an external path. The existing exterior stone walls of the main building were maintained and the spans created by the distance to the roof were used to guarantee the entrance of natural light throughout the north façade. The programmatic distribution in this building was governed by the same principle of rehabilitation: the existing furnace was preserved and settled the location of the dining room and kitchen, at the west end of the main building; the two dormitories also took advantage of the previously existing compartments. The wooden floor and the vertical plane of folding of the beds and the ceiling in the same material, surround the whole space, ensuring a greater sensation of comfort. The main building was finished, at the east side, with a two floor volume, perpendicular to the previous volume, where two individual suites were displayed; at the lower floor, a storage area and public sanitary facilities were proposed to support the pilgrims. In the remaining intra-walled, in an uncovered area without previously defined program, was settled a location for camping, for situations of higher affluence.

©  NUDO
© NUDO

View the complete gallery

About this office
Carvalho Araújo
Office
Cite: "Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo" [Quartéis de Santa Justa / Carvalho Araújo] 17 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869101/quarteis-de-santa-justa-carvalho-araujo/> ISSN 0719-8884