CBR House / Cristián Berríos

CBR House / Cristián Berríos

©  Ignacio Bisbal Courtesy of Archivo CBA ©  Ignacio Bisbal ©  Ignacio Bisbal + 23

San Pedro de la Paz, Chile
  • Architects: Cristián Berríos
  • Area Area of this architecture project Area:  172
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Ignacio Bisbal
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco, Cbb ReadyMix, Escenium HAUS, Teka, VALVO
  • Architect In Charge: Cristián Berríos
  • Collaborators: Pamela Cordero; Ignacio Rojas; Simón Guzmán
  • Structural Calculation: Mauricio Delgado
  • Charge: Ricardo Puentes
  • Building: Ricardo Ballesta, Valentina Chandía
  • Facilities: Marcelo Valenzuela, Johnny Marchant, Raúl Fuentealba
  • Structure: Hormigón Armado
  • Exterior Finishes: Hormigón visto
  • Interior Finishes: Hormigón visto, Tabla Pino Radiata
More Specs Less Specs
©  Ignacio Bisbal
© Ignacio Bisbal

Text description provided by the architects. This house is located in a neighborhood in the process of consolidation of San Pedro de la Paz, a commune near of Concepción.

©  Ignacio Bisbal
© Ignacio Bisbal

The restriction  of a   square plant (9 x 9 meters) is the context in which the project is developed. A central aisle with a dimension between enclosure and corridor defines the spatial structure that organizes this house. In its geometric center a skylight floods of light both levels crossing the floor of the second level. For this soil, flat steel bars were used, reminiscent of the urban gratings that conceal the installations and an unknown surface of the cities. On this structure, in the center of the dwelling, the experience can be of weightlessness or vertigo, the sensation is tensioned with the skylight that accompanies in concordance. 

First Floor Plan
First Floor Plan
Section
Section

From this weightless lobby you can access the most intimate rooms of the second level. In the first floor, a perimeter circulation is added to the central aisle that communicates the kitchen with the dining room and the principal livingroom with the familiar, livingroom being drawing an orbit. This double circulation generates new relations between the enclosures, trying to overcome the boredom of a compact house.

©  Ignacio Bisbal
© Ignacio Bisbal
©  Ignacio Bisbal
© Ignacio Bisbal

The formal result of this house is an exercise in geometry and proportions. The outer beams are slightly overflowing from the lead of the walls and their heights go beyond the stresses of static, the will upon them is visual and tectonic. All the work is conceived in reinforced concrete, in the interior have covered some walls with brushed boards of pine to butpe, like a smooth skin, complementing the tactile experience against the stone condition of the concrete.

Courtesy of Archivo CBA
Courtesy of Archivo CBA

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "CBR House / Cristián Berríos" 20 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869062/cbr-house-cristian-berrios> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.