the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. TAKATINA LLC
  6. 2016
  7. Black Box House / TAKATINA LLC

Black Box House / TAKATINA LLC

  • 19:00 - 11 April, 2017
Black Box House / TAKATINA LLC
© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

© Mikiko Kikuyama             © Mikiko Kikuyama             © Mikiko Kikuyama             © Mikiko Kikuyama             + 33

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Takaaki Kawabata
  • Area

    106.0 m2
  • Project Year

    2016
Black Box House / TAKATINA LLC, © Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

Text description provided by the architects. The Black Box House, designed for an international fashion buyer and his family of four, sits in a hilly suburban residential district with detached houses, about 15 miles west of Tokyo. The elevated 1,862 sqft/173 sqm corner lot is surrounded by light colored stucco houses with roadside windows covered by curtains which are a common suburban scenery in Japan.

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

Rejecting this outside scenery while creating an introspective microcosmos filled with natural light and wind became the main concept of this house.  Due to the adjacent north side street descending and zoning restriction, fenestration was gathered mainly at this side to disperse a soft glow throughout the day without any window treatment for privacy.  Large sliding door connects the main living area to a secluded south facing garden terrace which creates a buffer zone to the adjacent house while the vertical slot window on the west captures the sky and sunset.   Inspired by Carl Andrea’s minimalist art, the two story monolithic volume and plane creates a geometric composition to organize a public first floor, a private second floor, garden and parking space.

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

Interior space extends beyond its volume with this careful fenestration arrangement and enjoys play of light while creating a barrier from the suburban landscape.

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

The black industrial galvanium panel commonly used for factory and warehouse was erected to cover this simple volume without any ornamentation to meet the budget and client’s affection for machine-like aesthetics.  The buiding height was coordinated with maximum panel size to eliminate horizontal panel joint and window plane was moved to the exterior panel face.   These details further emphasize its monolithic appearance.  Insertion of unornamented polished concrete plinth and freestanding wall completes the exterior composition of the metal box.

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

The client had formerly lived in lofts in Williamsburg, Brooklyn, for ten years before settling back to Tokyo with his family.   

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

His desire to live in an open space is reflected on the first floor loft space which features a 11’/ 3.35m ceiling height with exposed wood framing. The palette of white walls, polished concrete, dark stained exposed wood framing creates a calm contrast within the space which is inspired by the Japanese “Minka”, a traditional farmhouse that originated in the early 1600’s. A custom folded wood stair floats weightlessly within the space and becomes a sculptural background for the client’s favorite Grete Jalk designed chair from Denmark.  

Section
Section

Elegantly hung Poul Poulsen pendant lamp marks the dining area in front of the Donald Judd inspired island with stainless steel counter top. This design reflects the client’s transcultural interest and creates a canvas for his amazing art and mid-century furniture collection. 

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

The second floor, covered in walnut hardwood flooring, has a more domestic atmosphere with modest ceiling height and comprises the study, master bedroom, children’s bedrooms and bathroom. Olive green canvas drapery was installed with a hidden track to create a flexible space arrangement in the children’s bedroom and study area for future modification. Custom study desk with iron leg was carefully placed in front of the large picture window to overlook the mountain view.

© Mikiko Kikuyama
© Mikiko Kikuyama

View the complete gallery

Cite: "Black Box House / TAKATINA LLC" 11 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868908/black-box-house-takatina-llc/> ISSN 0719-8884
© Mikiko Kikuyama

黑盒子住宅/TAKATINA LLC