All
Projects
Products
Events
Competitions

Inland House / Gerrad Hall Architects

Inland House / Gerrad Hall Architects

© Tash Hopkins © Tash Hopkins © Tash Hopkins © Tash Hopkins + 25

Houses  · 
Mangawhai, New Zealand
  • Architects Authors of this architecture project Gerrad Hall Architects
  • Area Area of this architecture project
    320.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Architectural Profiles Limited, Carter Holt Harvey, Steel & Tube, Warmington Fires
  • Architect in Charge

    Gerrad Hall
  • Photographs

  • Other Participants

    “No. 8 Engineering” – Oisin Frost
More Specs Less Specs
© Tash Hopkins
© Tash Hopkins

Text description provided by the architects. The site was a secret valley that had been subdivided off from a larger farm located about an hour north or Auckland.

Site Plan
Site Plan

I wanted to explore what a “Modern Farmhouse” could be using traditional New Zealand rural buildings as a formal reference for two of the three structures. One is a faithful copy of a shed typology, the other is an evolution of a hay-barn typology into a more complicated spatial experience. The third building is a tower standing as an sentinel for the valley and utilised as guest accommodation.

© Tash Hopkins
© Tash Hopkins

The clients wanted to retreat from the city back to the land and memories of their childhood on a Dairy Farm. This idea of nostalgia suggested a search for the romantic and the rustic rather than intellectual abstraction. 

© Tash Hopkins
© Tash Hopkins

The collection of structures is assembled informally around a gravelled yard and a 3m step in the ground contour to the level of the lawns.  This arrangement serves to reference most farm complexes aggregated nature, and allow the buildings and the interstitial spaces to constantly re-frame the landscape as occupants move though the site.

© Tash Hopkins
© Tash Hopkins

Instead of the modernist dissolution of the interior and exterior, there are clear divides between the two and a gradation of light and volume from the large well-lit spaces to the smaller darker.

The changing interiority a traditional barn through the seasons as it fills and empties with hay is referenced by playing out the main circulation on the two levels and the varying proximity to the enclosing roof. 

© Tash Hopkins
© Tash Hopkins

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: " Inland House / Gerrad Hall Architects" 28 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868558/inland-house-gerrad-hall-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.