the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Australia
  5. Smart Design Studio
  6. 2017
  7. Crown 515 / Smart Design Studio

Crown 515 / Smart Design Studio

  • 20:00 - 10 April, 2017
Crown 515 / Smart Design Studio
Crown 515 / Smart Design Studio, Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

Courtesy of Smart Design Studio Courtesy of Smart Design Studio Courtesy of Smart Design Studio Courtesy of Smart Design Studio + 21

  • Architects

  • Location

    Crown St, Sydney NSW, Australia
  • Project Team

    William Smart, Glenn O’loughlin, Peter Badger, Anna Chan, Ronald Wibisono, Jolyon Sykes, Nicole Leuning

  • Project Year

    2017
  • Construction

    CALIDA
  • Planning

    Rps Group
  • Quantity Surveyor

    Qs Plus
  • Heritage Northrop Services Engineers

    Graham Brooks & Associates
  • Structural Engineers

    Cantilever
  • Bca

    Environet
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

Text description provided by the architects. On a prominent corner in Surry Hills, Crown 515 presents a dynamic form to the street, reinterpreting the traditional terrace in a contemporary design of angular shapes and shimmering tessellated tiles. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

A large ground-floor commercial space is envisioned as a restaurant, destined to be part of the local food scene, while five apartments on the upper two floors offer bespoke residences. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

The character of the building is formed by two distinct but related architectural gestures that create a dialogue on either side of an existing free-standing terrace house, making use of an empty block to one side and a small triangular parcel of land on the other. 

East Elevation
East Elevation

Derived from the pitched roof forms of the surrounding structures and with a conscious nod to the vertical portals of the adjoining terrace typology, the architectural language of the building represents a challenge to the conventional terrace row. Viewed from Crown Street, the acute angles of the southern facade exaggerate the perspective of the corner site, lifting up to reveal an active public corner. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

This facade is clad in gloss white tessellated mosaic tiles that reflect and refract their surroundings, catching and amplifying the southern light. Along the row, in the new infill terrace, the same tiles line the internal reveals of the portals, offering a consistent yet distinctive character to the external finish of the building. 

Exterior Detail
Exterior Detail

The design ‘gives back’ to the street by creating an outdoor dining terrace, raised comfortably above street level but still very much a public zone. Paired with the promenade along Crown Street, this creates a social space the transitions smoothly into the Surry Hills context. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

The restaurant is accessible from both Crown Street and Miles Street to the rear, allowing flexibility of use, while the tiled southern facade lifts up at the corner to reveal a secondary entry point, subtly activating this corner of the site. This portion of the building recognises the scale of its neighbours with a tall street wall, punctuated by only one strip window above ground floor. The two facades to High Holborn Street are unpunctuated by openings, with strong, graphic elevations that offer the strength of form required to balance prominent architectural neighbours Hiscoes Gym and St Peters Church. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

An infill terrace to the north of the site connects the heritage building to its northern neighbours, continuing the familiar vertical rhythm of rectangular forms cut with residential balconies. Infused with the Surry Hills character, this bespoke, contemporary interpretation of a classic building type features proportions and function driven by the terrace typology. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

The residential entry to the building is completely removed from the site’s commercial activity and is located at the rear of the development on High Holborn Street. Residents access each of the five apartments over two floors via a central stair and lift. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

The apartments make clever use of the existing terrace, retaining its key structural walls and weaving space around them. Apartments to the west feature large north-facing balconies with the privacy of a rear lane aspect, while the more lively Crown Street-facing apartments make use of existing and new terrace balconies. Individual apartments also boast design features: apartment three has a large window revealing the tall raked ceiling of the dining room, and the upper-level eastern apartment features a very large deck, set back to avoid street presence and offer acoustic privacy. 

Ground Floor
Ground Floor
First Floor
First Floor
Second Floor
Second Floor

The building observes the fundamental principles of energy efficiency and sustainable design. Thick composite walls provide insulation from outside temperatures, while windows with recessed reveals provide natural light without excessive heat gain. Generous ceiling heights permit plenty of solar access in winter and exclude hot sun in summer. The strategic placement of operable windows reduces the reliance of interior spaces on air conditioning, and further engages the building with its site. 

Courtesy of Smart Design Studio
Courtesy of Smart Design Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Crown 515 / Smart Design Studio" 10 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868542/crown-515-smart-design-studio/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Smart Design Studio

悉尼皇冠街515号 / Smart Design Studio