the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. Heesoo Kwak and IDMM Architects
  6. 2016
  7. U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects

U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects

  • 22:00 - 30 March, 2017
U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects
U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects, © Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

© Kim Jaeyoun              © Kim Jaeyoun              © Kim Jaeyoun              © Kim Jaeyoun              + 31

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

Text description provided by the architects. Bordered by the Sori-san mountain range in South Korea, the U RETREAT sits at the core of the Sari-gol valley in Hongcheon-gun Daegok-ri. Looking down on the site from as little a distance of 40 meters, a sharp vertical cliff stretches at an altitude of 100 meters. The scale of this geological formation, pinned down by enormous stones, and the vitality of the flourishing vegetation within it totally overwhelm the surroundings.

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

Hongcheon-gun (洪川) Daegok-ri(垈谷), which literally means ‘wide lake’ and ‘high mound’, is a name that alludes to the long persisting conditions of the land. The wind that passes through the valley forms a sense of movement which shakes the entirety of the cliff. The small gestures of the trees, each of which shake according to their weight, come together to form a flowing cliff.

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

This project has been asked by a retired business man from fashion industry. For a retired life, he wanted a unique and meditative accommodation located in a deep valley. The important point of this project was how local small accommodations, so it called as "Pension", can be architecturally evolved. To do so, I conceived an individual interpretation for the nature and an analysis for diverse views from position of guests to extract a new spatial experience.

Sketch
Sketch

It varies from families for one night trip to couples for a date. All of them want to take a rest at a fancy space without any disruption. They can experience a new spatiality via multi-leveling floor plan that living room, main bedroom, Korean style bedroom, bathroom, terrace and spa are divided through different levels rather than partitions. The reason of multi-leveling is that various levels can offer the diverse relationship between guest and natural scenery, which enables a colorful appreciation for the nature.

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun
Floor Plan
Floor Plan
© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

Mountain viewed from the site delivered the image of flying solid mass. Also, I expected that oblique lines made by concrete mass can contrast with irregular and varied lines of the nature. In this respect, diagonal column and cantilever and upper and lower parts connected with twist generate active shapes harmoniously diversified with natural scence. 

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

It is a kind of dealing with hilly land through minimizing contact surface. This incidently creates as if cantilever masses talked with hilly land.

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

U RETREAT is faced with a cliff on the opposite side. As if the cliff were a big picture altering seasonally. U RETREAT naturally embraces colorful scenes of the cliff via glass window and multi-leveled platforms of concrete. As a material, concrete can be neutral as a background of natural objects like trees, flowers, rocks and so on. 

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

U RETREAT has two types; upper unit (108m2) and lower unit (49m2). The lower unit is faced with ground and separated from the upper unit although they are linked within one mass. The upper unit has sky terrace and spa where we can enjoy meditative bath seeing the cliff and sky.

Section
Section

Utility space plays a role as a concierge, cafe, restaurant with small kitchen. It supports outdoor activity within U Retreat for swimming, barbecue, and meditation. 

© Kim Jaeyoun
© Kim Jaeyoun

View the complete gallery

Cite: "U RETREAT / Heesoo Kwak and IDMM Architects" 30 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868202/u-retreat-heesoo-kwak-and-idmm-architects/> ISSN 0719-8884
© Kim Jaeyoun

U RETREAT 度假屋 / Heesoo Kwak and IDMM 事务所