the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Chapel
  4. United Kingdom
  5. Design Engine
  6. 2016
  7. University of Winchester Winton Chapel / Design Engine Architects

University of Winchester Winton Chapel / Design Engine Architects

  • 02:00 - 30 March, 2017
University of Winchester Winton Chapel / Design Engine Architects
University of Winchester Winton Chapel / Design Engine Architects, © Peter Blundy
© Peter Blundy

© Peter Blundy © Peter Blundy © Peter Blundy © Peter Blundy + 14

  • Client

    University of Winchester
  • Structural engineer

    Paul Tanner Associates
  • M&E consultant

    Robert Cartwright Design
  • Quantity surveyor

    Evolution 5
  • Lighting consultant

    Chris Reading & Associates
  • Main Contractor

    R.V. Dart
  • Funding

    Private
  • Gross internal floor area

    210 m2
  • Form of contract:

    Traditional
  • Total cost

    £800,000
  • Awards

    RIBA South 2017 Awards shortlist
  • More Specs Less Specs
© Peter Blundy
© Peter Blundy

Text description provided by the architects. The project was to renovate and extend the University’s Victorian Chapel. Originally built in 1880, and then extended in 1927, the Chapel is used for a number of different events and purposes: services, group meetings, concerts and as a place of quiet contemplation. 

© Peter Blundy
© Peter Blundy

In 2015 the University commissioned Design Engine Architects to oversee a complete restoration of its internal and external fabric. In addition, the University asked for an extension to the chapel, to include a small side chapel and a social and meeting space. The brief was to create a very special project, to sit as a small ‘jewel’ in the heart of the campus. 

Floor Plan
Floor Plan

The interior of the original gothic revival chapel has been returned to its former glory with renovation work to the walls and timber ceiling alongside the introduction of new oak and stone floors, heating and architectural lighting. The university has chosen locally sourced Purbeck limestone, a material traditionally used for its decorative quality in churches and cathedrals across England, exploiting the natural characteristics of the embedded fossils within it.

© Peter Blundy
© Peter Blundy

A new contemporary altar has been introduced, made from 7 horizontal sections of Purbeck stone and a new font has also been commissioned greeting visitors on entering from the South door. Designed to reflect light within the interior spaces, the font basin, made from highly polished stainless steel, is a section of a sphere, a reference to “light of the world”. The basin is supported on a polished Purbeck limestone cylindrical plinth.

© Peter Blundy
© Peter Blundy

A number of bespoke oak furniture pieces were commissioned from and designed in collaboration with Luke Hughes, most notably the oak pews, lecturn, credenza storage units, bookcases and tables.  

© Peter Blundy
© Peter Blundy

The obvious location for the extension was to the north of the main Chapel; despite the site constraints, the resulting design is an empathetic response to the gothic revival building where its connection, form and materiality seem both intuitive and exciting.

Perspective Facade Section
Perspective Facade Section

The design consists of a pitched roof structure that mirrors that of the existing building and allows light to penetrate into the perimeter exterior spaces. The ridge over-sails the existing building eaves line creating a clerestory window that provides both light and ventilation at high level. The plan form creates a twist in the pitched roof bringing an intriguing geometric dynamic to the new addition.

© Peter Blundy
© Peter Blundy

The form lent itself to a timber frame structure – a series of primary wall and roof trusses, each one different to create the changing form. Externally, the form is clad with perforated aluminium panels, anodized to give a highly reflective ‘gold’ finish, giving a dramatic textural surface to the building that is continuous over both roof and wall, allowing the building to be interpreted at different distances and scales. Design Engine developed a pattern referential to the existing architecture and an interpretation appropriate for the 21st century.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "University of Winchester Winton Chapel / Design Engine Architects" 30 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868112/university-of-winchester-winton-chapel-design-engine-architects/> ISSN 0719-8884