the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Luciano Kruk
  6. 2015
  7. House in the Dune / Luciano Kruk

House in the Dune / Luciano Kruk

  • 09:00 - 30 March, 2017
House in the Dune / Luciano Kruk
House in the Dune / Luciano Kruk, © Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

© Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden + 23

  • Architects

  • Location

    La Costa Partido, Argentina
  • Architects in Charge

    Josefina Perez Silva, Andrés Conde Blanco, Leandro Rossi
  • Area

    165.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Dan Saragusti, Darío Cecilian, Federico Eichenberg, Giorgio Lorenzoli
  • Text

    Mariana Piqué

  • Project Management Coordination

     Pablo Magdalena

  • Direction and project

    Luciano Kruk
  • Site surface

    1030m2
  • More Specs Less Specs
© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Text description provided by the architects. The House in the Dune is located in The Coast Disctrict, in a seaside neighborhood 13 km north of the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden
Floor Plan
Floor Plan
© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Lying on a curved cul-de-sac, the site is a trapezoid with its widest side at the back. Originally, even though it lacked tree vegetation (particularly pines, which are typical in The Coast District), the land seemed impenetrable, completely covered as it was with acacias.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Following the topography of the area, characterized by the natural sandy dunes, the terrain is plain towards the street and slopes downward steeply until it turns plain again near the back.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The client commissioned a typical summer house for him and his family, but he also requested that the house should accommodate standard uses to allow it to be rented out. The most prominent space in the house should be the social area. Connected with the unified dining and living rooms, the kitchen should be spacious and communicate into a semi covered space housing a grill and belonging to an outdoor area that allows the living room and dining area to expand into the exterior. Regarding the private areas, three bedrooms were commissioned: one en suite master bedroom and two secondary bedrooms separated from the former, sharing a bathroom. It was decided that the house would be materialized in exposed concrete, due to its zero maintenance needs.

Section
Section

The Studio’s proposal was to organize the program into one architectural object that would integrate harmoniously into the site’s topography with as little environmental impact as possible. The house would merge into its surroundings by following the terrain’s natural forms and through the partial burying of its volume under the slope.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

As houses in the area can be relatively close to one another due to the parcels’ organization, it was decided that the setback should be expanded beyond the minimum required by the building code so that more air and privacy could be gained. This wider setback, the mostly blind side walls, and the facades’ permeability both at the front and the back made it possible to achieve a space configuration that is private enough and that provides shelter from the outside views, which would undermine the house’s intimacy.

Axonometric
Axonometric

Set at the highest level of the site, the access floor houses the social areas. With uninterrupted views from the front backwards, it opens into a deck over the slope that overlooks the green lung at the back of the site and, at the same time, shelters the private uses floor that lies beneath.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Two staircases (one inside, linking the social and private areas, and one outside, linking the deck and the woods beneath) set on the same line define an axis for vertical circulations around which all spaces are organized. While on the upper floor it emancipates the living room from the kitchen-dining area-grill chained spaces, downstairs it separates the master and secondary bedrooms according to what the client asked for.

Site Plan
Site Plan

The longitudinal, open views from the rear of the upper level display the surrounding acacias in the foreground and the distant pines in the valley behind. Located at the lowest part of the site, the bedrooms open directly into the green lung through semi covered private expansions, establishing a continuum with the natural surroundings.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The outer stairs slide between two big concrete boxes, one containing a swimming pool and the other, a garden, and both of them linked to the deck into which the social areas open. The water, the earth, and the vegetation contained in these boxes help insulate the bedrooms beneath. 

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

In addition to the insolation control provided by the upper floor’s expansion, the semi covered area of the deck, and the overhangings that reduce the sunrays’ incidence on the glazed surfaces, the house was also equipped with Split air cooling systems and heating through a wood-burning stove and radiant floors.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The esthetic proposal shows at once both the complementarity and the contrast between the exposed concrete’s noble expression all over the house, and the refined details of the anodized aluminum framing, the glass, and the smoothed concrete floors. 

View the complete gallery

Cite: "House in the Dune / Luciano Kruk" [Casa en La Duna / Luciano Kruk] 30 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868026/house-in-the-dune-luciano-kruk/> ISSN 0719-8884