the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Germany
  5. f m b architekten
  6. 2016
  7. Greiner Headquarter / f m b architekten

Greiner Headquarter / f m b architekten

  • 03:00 - 28 March, 2017
Greiner Headquarter / f m b architekten
Greiner Headquarter / f m b architekten, © Brigida González
© Brigida González

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González + 57

  • Structural Engineer

    Bornscheuer, Drexler, Eisele – Stuttgart, Germany
  • Building Physics

    Bobran Ingenieure – Stuttgart, Germany
  • Building Services

    Rentschler u. Riedesser – Filderstadt, Germany
  • Building Services Electro

    Raible u. Partner – Ditzingen, Germany
  • Fire Prevention

    LW Konzept - Stuttgart / Halfkann Kirchner – Stuttgart, Germany
  • More Specs Less Specs
© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. The Greiner Company, a family based business founded 1922 in the small town Pleidelsheim nearby Ludwigsburg, Germany, is known for its high quality chairs and seats and is selling products all over the world in the fields of beauty, healthcare and automotive – at its own brand or as supplier.

© Brigida González
© Brigida González

With its well manufactured products and sustainable services the company is growing for years. The old headquarter with its small client-center and showroom couldn’t hold up with that progress any more.

© Andreas-Thomas Mayer
© Andreas-Thomas Mayer

A new headquarter had to be build!

Originally located at the edge of the town, the company area with its production- and storage-halls was overgrown by the development of the town and is now part of the near city-centre. The site of the old, inconspicuous headquarter did not represent the company’s address very well.

© Brigida González
© Brigida González

The new office- and exhibition-building, by contrast, is located near the city-centre at the north-south cross-town link. Being on the chosen construction site, the old House of the company founder, later used as a tannery, had to be torn down. Therefore the location of the new headquarter also refers to the company’s history and benefits both, the identity of the company as well as the public space. 

© Brigida González
© Brigida González

The surrounding of the site is characterized by several building-types, mixed with industry-, residential- and old agricultural-buildings. So how should a new building respond to that context and simultaneously transport some kind of corporate identity?

© Brigida González
© Brigida González

We decided jointly with the client to create a pure, reduced Shape that is inspired by the timeless qualities of classical modernism. The façade of building is worked in exposed concrete, giving the structure a modest but individual impact to that heterogenic place.

© Brigida González
© Brigida González

The cut out roof-terrace reduces the shape at the main-roads intersection so that the volume of the structure reacts sensible to the height of the surrounding buildings. At the intersection the building opens its exhibition-floor over the corner through big showcase-windows to the public - not primarily to catch new clients, but stimulating the public space.

Level 0 Scheme
Level 0 Scheme
Level 1 Scheme
Level 1 Scheme

 The actual address, the entrance, is placed a little bit hidden to the east and reached over a small, clearly defined square, which is also used for parking. The square surface, worked in site-typical recycled cobblestones, is “washed around” the building, connecting the adjoining street- and sidewalk-surfaces and strengthen the idea of a sculptural and solitaire city structure.

© Brigida González
© Brigida González

Organized on four levels, the flexible and multifunctional exhibition-room and customer-center is reached on entry-level and can also be used for special events when needed.

© Andreas-Thomas Mayer
© Andreas-Thomas Mayer

However, the headquarters representative “heart” is reached over the low entrance-room:

A triple storied, open space reception-hall made out of exposed concrete walls with poured in lamps - hosting a sculptural spiral staircase.

© Andreas-Thomas Mayer
© Andreas-Thomas Mayer

It connects the upper floors with offices, conference-room, accounting-area and the roof-terrace.

Section
Section

In Addition to the spiral staircase, the whole building is connected to an elevator and a necessary evacuation staircase, which provides a short internal connection for the staff and a shortcut to the nearby production-hall.

© Brigida González
© Brigida González

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
f m b architekten
Office
Cite: "Greiner Headquarter / f m b architekten" 28 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867966/greiner-headquarter-f-m-b-architekten/> ISSN 0719-8884
© Brigida González

德国 Greiner 公司总部 / f m b architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.