the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Turkey
  5. TEGET
  6. 2010
  7. Istanbul Maritime Museum / TEGET

Istanbul Maritime Museum / TEGET

  • 22:00 - 14 April, 2017
Istanbul Maritime Museum / TEGET
Istanbul Maritime Museum / TEGET, © Alican Aktürk
© Alican Aktürk

© Alican Aktürk © Alican Aktürk © Alican Aktürk © Alican Aktürk + 31

  • Architects

  • Location

    Istanbul, İstanbul, Turkey
  • Architects in Charge

    Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar
  • Design Team

    Alev Dağlı, Saro Dionyan, Hande Köksal, Mert Üçer, Senem Akçay
  • Area

    15000.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

  • Building Survey & Restoration

    Atölye Mimarlık-Sinan Omacan, Rıdvan Övünç
  • Construction Engineering

    Tem Mühendislik
  • Mechanical Engineering

    Okutan Mühendislik
  • Electrical Engineering

    Yurdakul Mühendislik
  • Surveying Engineering

    İmge Harita Mühendislik
  • Fire Consultancy

    Alara Mühendislik
  • Lighting consultancy

    Kroma Aydınlatma
  • More Specs Less Specs
© Alican Aktürk
© Alican Aktürk

Text description provided by the architects. The architectural competition for the museum was first announced in 2004 and the evaluation was completed in September, the same year. Most of the prominent architectural firms submitted their proposals as the problem was challenging as well as a prestigous one. It stands as a singular opportunity, when it comes to build a contemporary structure on Bosphorus, where strict conservation rules have been observed both by Bosphorus Legislative Department and National Monuments Council. The former Maritime Museum was in service then, in the same location, with a conglomeration of adopted buildings piled up from different periods. Apart from a wide range of materials like ship models, maps, photographs, navigation tools, outfits etc, the most striking aspect of the collection –and apparently the most spacious- was the part where about 40 Ottoman Sultan boats were exhibited in fairly miserable conditions. Ranging from 45 meters to 10, dating from 1500’s to 1900’s, this has been probably the most intriguing collection among its relatives throughout the world. The task was to propose a new exhibition scheme for the same site, preserving one –from 1940’s-of the existing buildings, as designated by the Monuments Council. The lot in Beşiktaş, by the Bosphorus aligned with Ottoman Palaces, offered  a very limited space with a set of difficulties to design and build; on the other hand, offering a symbolic strength to such a location surrounded by intense metropolitan life and monuments like Bosphorus, Palaces, Sinan Mosque and Barbaros –Ottoman Admiral once very famous in the whole Mediterranian Region- Square with the Statue and the Tomb.

© Alican Aktürk
© Alican Aktürk

The project site had 3 façades -the remaining one facing the neighbouring ex-tabacco warehouse was virtually invisible and mainly reserved for sevices-. The Bosphorus side was reserved for the boat gallery. On the opposite direction, at the Dolmabahçe Boulevard where it is linked to the city and the traffic access, we placed the entry. Finally, at the Beşiktaş Square side, we revealed the courtyard, embracing the Barbaros statue, around which the program of the museum revolved. Starting from the entry, the façades unfolded following a spiral circulation that incorporated the existing building at one corner.

© Alican Aktürk
© Alican Aktürk

Winning proposal featured the boat gallery as the climax of the entire complex, openning it up to the Bosphorus through a fractal interface. Given the fact that the collection is permanent and unchangeable, the design resembles a ‘glove’ perfectly fitting. Alluding to certain qualities of arsenal hangars, the space proposed is typologically a hybrid one.

First of all, it is a single space, where the long and slender sultan boats stand side by side facing the sea, providing the opportunity to perceive the collection in an impressive ensemble at a glance. Secondly, it is a compartmented space, subdivided into narrow bands each reserved for a boat. The seemingly two paradoxical aspects are brought together to co-exist in a single spacial experience. Such a feeling is enhanced by the design of structure. The extensive space allocated for the gallery is constructed with 7 bridges made of 6 meter high steel trusses varying in length from 55 to 25 meters. The outcome is a double height gallery with an alternating rythm of voids and steel trusses, where the ground level is totally left column-free. The roof and the facade reflect the alternating rythms of the interior organisation. The space opens up to the sky and the Bosphorus in a rather refrained fashion, through solids and voids.The ideal sealed box of the ‘generic’ museum is thus compromised here for the favour of natural light and views.

© Alican Aktürk
© Alican Aktürk

The plannimetric refractions of a fractal line as an outcome of the chronological and dimensional order of the collection is further accentuated in three dimensions with alternating solids and voids, each corresponding a cladded material: Solids in eternite, voids in copper. The whole composition rises from a shallow pool, which connects the gallery to the sea.  The facade line of the new structure is recessed from the existing building at the Dolmabahçe Boulevard to form an open space in front of the entry that promises a meeting and gethering place for people in an otherwise fairly congested street scape with narrow sidewalks.

Ground Floor
Ground Floor

Three main materials used in the Project is sandstone, eternite and copper cladding sheets. Since the exhibition area dimensions derived from the chronological and dimensional order of the collection, the concept further accentuated in three dimensions with alternating solids and voids with this triple material usage.

Low E glazing system helps to prevent collection from unwanted and harmful sun rays. 

© Alican Aktürk
© Alican Aktürk

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Istanbul Maritime Museum / TEGET" 14 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867961/istanbul-maritime-museum-teget/> ISSN 0719-8884
© Alican Aktürk

伊斯坦布尔海事博物馆 / TEGET