the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Australia
  5. DJAS Architects
  6. 2016
  7. John James Village / DJAS Architects

John James Village / DJAS Architects

  • 20:00 - 28 April, 2017
John James Village / DJAS Architects
John James Village / DJAS Architects, © Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

© Rodrigo Vargas © Rodrigo Vargas © Rodrigo Vargas © Rodrigo Vargas + 23

  • Architects

  • Location

    Rusden St, Garran ACT 2605, Australia
  • Architect in Charge

    James Hetherington, Adam Litherland
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Project Manager

    RPS Project Management
  • Head Contractor

    Project Coordination
  • Landscape Architect

    Harris Hobbs
  • Structural & Services

    Northrop Consulting Engineers
  • Energy Consultant

    Gradwell Consulting
  • Acoustic

    Rudds Consulting Engineers
  • Bushfire Assessment

    Australian Bushfire Consultants
  • BCA

    Certified Building Solutions
  • Quantity Surveyor

    Wilde and Woollard
  • More Specs Less Specs
© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. John James Village, operated by the Leukaemia Foundation, provides respite accommodation free of charge for patients from regional areas who are undergoing treatment in Canberra for blood borne diseases, such as leukaemia. The village is designed to be a ‘home away from home’ for the patients and their families whilst they are in Canberra. The Leukaemia Foundation outgrew their previous facility, which was a single dwelling house shared by multiple patients. The new purpose built facility gives each resident their own private space and room for their families.

© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

The complex has been designed as a village, with the communal core zones located centrally on the site, and the residential units dispersed throughout the landscaped grounds. The patients access their units either via accessible walkways that wind through the communal gardens, or, via a direct circulation spine travelling through the centre of the site. Each building has been designed to be residential in nature and scale, single story construction, and predominantly built using the standard residential materials of brickwork, metal cladding and glazing. 

© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

Entry into the Village is carefully managed through the reception foyer of the Administration Building, allowing staff the opportunity to passively monitor the condition of residents as they come and go from the Village. Full height glazing from the offices into the foyer, and also out into the central areas of the Village, provides transparency and allows staff complete visibility to manage operations.

© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

Each unit has a separate identifiable entrance through a private courtyard that reinforces the homely feeling for each patient. The units are tailored to meet the needs of the patients with north facing living and main bedroom areas, with additional space for carers and family members to support the patients during their treatment. The village also provides additional recreation facilities, where patients can interact if they wish or quiet areas for serenity and relaxation. The communal lounge area in the Recreation Building allows residents the opportunity to come together and share their experiences whilst they undergo treatment. The wood burning fireplace acts as a focal point in the room to provide a comforting and restful backdrop for these interactions. 

© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

All externally located services required for the buildings have been neatly located into cupboards and incorporated into the design of the façade. This keeps all services hidden from sight, but easily accessible when required.

Section
Section

All buildings are located on a different level, giving each dwelling a distinctive place in the landscape, taking advantage of the fall of the site. The pedestrian pathways are located amongst the communal gardens, making the connections between buildings a pleasant journey that utilises the landscaped nature of the Village.

© Rodrigo Vargas
© Rodrigo Vargas

John James Village has created a temporary home for patients who need to come to Canberra with their families to undergo treatment, providing them with a sense of shelter at a time when they are most vulnerable.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
DJAS Architects
Office
Cite: "John James Village / DJAS Architects" 28 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867836/john-james-village-djas-architects/> ISSN 0719-8884
© Rodrigo Vargas

John James 血液疾病疗养村 / DJAS Architects