Emoticon Facade / Attika Architekten

Emoticon Facade / Attika Architekten

© Bart van Hoek© Bart van Hoek© Bart van Hoek© Bart van Hoek+ 16

  • Contractor:Heijmans/ Duta Vermeer
  • Structural Engineer:Van de Laar
  • City:Amersfoort
More SpecsLess Specs
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

Text description provided by the architects. The town centre of Vathorst, in a new suburban development near Amersfoort, has developed along an existing, scenic ribbon. It is characterized by a lively mix of functions. Together with a library, a theatre and a school, this project with shops and apartments forms a square around a 150 year old oak tree.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

The project consists of two buildings that are closely related in architecture, but differ because of their specific conditions. One has an elongated façade along the square, the other is visible from afar, attracting attention with a clock.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

The architecture has a continuous grid of brick piers and white concrete beams. The intersections are decorated, on the clock building the intersections consist of 22 emoticons.

Diagram
Diagram

Attika Architekten has worked on the Centre of Vathorst since they designed the Master Plan in 2004. The town centre grows along with the growing amount of people. Phase 1 was completed in 2008. Currently Phase 3 is being constructed.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Leeghwater, Amersfoort

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Emoticon Facade / Attika Architekten" 31 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867635/emoticon-facade-attika-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.