the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. UnSangDong Architects
  6. 2016
  7. Chronotope Wall House / UnSangDong Architects

Chronotope Wall House / UnSangDong Architects

  • 22:00 - 21 March, 2017
Chronotope Wall House / UnSangDong Architects
Chronotope Wall House  / UnSangDong Architects, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 16

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. Time is trapped in space, yet space has lost time.

Time and space can’t exist alone so does humans.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Walls, the most structural and architectural element, are used to define a living space. Walls run across spaces and create disconnected or fragmented places while providing experiences and situations reshaped under a chronotope-ic setting. Chronotope can be explained as a measure to integrate time and space through a combination of varying surfaces and an intersection of axis. Here architectural walls are not working as a disconnecting or dividing tool but rather as a frame for concurrent spaces and continuous time to support their integration and continuation. For such separation among family members or its dissolution in modern society, we blame severed wall compositions and so try to reconstruct a spatial structure enhancing human relationships to restore communication in families.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Communication among family members

With a faith that architecture can bring changes in human life, we are proposing this Wallhouse. Restoration of communication between spaces is believed to work as a pill increasing usability and understanding of families on their living spaces. It’s like offering a framework of possibility which enables families to transform from a passive subject into an active creator and to share new possible ways of occupying spaces each other. The purpose of Wallhouse is to build a structure achieving a natural integration of privacy and communication along the life trajectory while projecting clearly the individual identities of the aged parents, adult couple and two sisters through itself.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The juxtaposition of wall-penetrating spaces

The wall-penetrating spaces including box spaces for a dining area and kitchen, a children’s room and an aged parents room as well as a master bedroom for the couple are positioned in different locations. And the living area on the 1st floor, the study on the 2nd floor and the semi-outdoor courtyard on the 1st floor in which those wall-penetrating spaces are being joined together are placed in the center, and they compose a divided yet integrated living space. Through inserting a medium space system and opening a diagonal view, we are attempting to achieve visual communication and spatial expansion which together suggest a clue of connection between communal living spaces (the living space, study and courtyard) and private living spaces (bedrooms). 

Diagram
Diagram

The penetration of interior/exterior brick walls

The material of the red brick exterior walls Is not just a decorative external cladding but a datum of a structural system. This material flows into the interior and creates a space which destroys the distinction between inside and outside. Therefore, the space ends up belonging to the inside and also to the outside at the same time. After all, this is to abolish spatial determinacy while enabling an indiscriminate expandability. Traversing the interior, the brick walls turn into a series of openings defining a rooftop garden and narrate a poetic expression by drawing the skyscape into the interior.          

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

View the complete gallery

About this office
UnSangDong Architects
Office
Cite: "Chronotope Wall House / UnSangDong Architects" 21 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867586/chronotope-wall-house-unsangdong-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.