the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Tribe Studio Architects
  6. 2016
  7. House Au Yeung / Tribe Studio Architects

House Au Yeung / Tribe Studio Architects

  • 17:00 - 21 March, 2017
House Au Yeung / Tribe Studio Architects
House Au Yeung / Tribe Studio Architects, © Katherine Lu
© Katherine Lu

© Katherine Lu  © Katherine Lu  © Katherine Lu  © Katherine Lu  + 24

  • Architects

  • Location

    Roseville, Australia
  • Architect in Charge

    Hannah Tribe, Miriam Green, Henry Berresford
  • Area

    182.0 m2
  • Project Year

    2016
© Katherine Lu
© Katherine Lu

Text description provided by the architects. A modest, but well constructed, 1930s bungalow in a leafy Sydney suburban area is adapted for the times by Tribe Studio with a garden pavilion and a series of decorative flourishes, reducing its footprint and accommodating the new program in an extended gable roof form. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

The original house was well built and charming, with more than a touch of whimsy in its presentation: herringbone brick gables, a glorious brick sunburst over the door that is now reflected in the new rear extension, and a bit of Tudor detailing. However, siting, planning and energy efficiency were poor. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Our brief asked for the house to be converted to suit the lifestyle of a young family. That gave us the opportunity to address the garden more fully, to explore the character of the house and the character of the area, which is predominantly decorated single storey houses in beautiful leafy gardens. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

The reworked house is studiously compact, and yet it delivers on a big suburban brief - multiple bedrooms, bathrooms, and living spaces. Its small footprint and single storey expression preserve the sense of small house within an established garden, consistent with the other houses in the area and enhancing the streetscape. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

The rear is treated with as much care, attention and whimsy as the original decorative brickwork front facade, reflecting the inversion of suburban values from ‘best face forward to street’ to focus on the leisure of the back garden and entertaining areas.

Elevations
Elevations

Form making is subtle - a ridge extended to create a gable, housing two new bedrooms a bathroom and a rumpus. Dormer windows sit back from the key elevations, facing side boundaries. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Materiality is preserved - a celebration of decorative brickwork, lichen-covered roof tiles . We honored the heritage fabric of this house by using a level of quality and detailing in the new back garden elevation. The brick sunburst on the front appears in the new rear elevation, lead light windows to the front morph into steel framed windows at the rear. It is a kind of material palette call and response between the public and private faces of the building. Solid brass and marble hardware used throughout the house is from Tribe Studio’s collaboration, BITPART, designed and made in Australia. www.bitpart.com.au. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

In terms of sustainability, the key move here was clever planning, flexibility of use, and a light touch. The footprint of the house has been reduced, and new accommodation is shoe-horned into a roof extension. Small room sizes respect the original order of the house, while adding multiple uses, and it now has photovoltaic cells, water collection tanks, hydronic heating system, high thermal mass, and well functioning cross ventilation.

© Katherine Lu
© Katherine Lu

View the complete gallery

Cite: "House Au Yeung / Tribe Studio Architects" 21 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867580/house-au-yeung-tribe-studio-architects/> ISSN 0719-8884
© Katherine Lu

Au Yeung住宅 / Tribe Studio Architects