Bosjes Chapel / Steyn Studio

Bosjes Chapel / Steyn Studio

© Adam Letch© Adam Letch© Adam Letch© Adam Letch+ 27

  • Architects: Steyn Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  430
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Adam Letch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sika, Terrazzo & Marble, PERI, PG Smartglass, SIKA Mono, Shotcrete :, Solarvue Laminated Safety Glass
  • Lead Project Architect:TV3 Architects (South Africa)
  • Furniture Design:Liam Mooney Studio
  • Contractor:Longworth & Faul
  • Structural Engineer:Henry Fagan & Partners
  • Mechanical & Electrical Engineer:Solution Station
  • Quantity Surveyor:De Leeuw
  • Planning Consultant:Ron Brunings
  • Landscape Architect:CNdV Landscape Architects
  • Heritage Consultants:Graham Jacobs, Elzet Albertyn & Lize Malan
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© Adam Letch
© Adam Letch

Text description provided by the architects. The new chapel, set within a vineyard in South Africa, is designed by South-African born Coetzee Steyn of London based Steyn Studio. Its serene sculptural form emulates the silhouette of surrounding mountain ranges, paying tribute to the historic Cape Dutch gables dotting the rural landscapes of the Western Cape. Constructed from a slim concrete cast shell, the roof supports itself as each undulation dramatically falls to meet the ground. Where each wave of the roof structure rises to a peak, expanses of glazing adjoined centrally by a crucifix adorn the façade.

© Adam Letch
© Adam Letch

Drawing poetic inspiration from Psalm 36:7, the crisp white form is conceived as a lightweight, and dynamic structure which appears to float within the valley. A reflective pond emphasises the apparent weightlessness of the structure. Elevated upon a plinth, the chapel rises from the flat land its sits upon, providing a hierarchical focal point within its surroundings. New planting including a vineyard and pomegranate orchard create a lush green oasis on the otherwise exposed site.

Sections
Sections

Inside, a large and open assembly space is created within a simple rectangular plan. Highly polished terazzo floors reflect light internally. The undulating whitewashed ceiling casts an array of shadows which dance within the volume as light levels change throughout the day. This modest palette of materials creates a neutral background to the impressive framed views of the vineyard and mountains beyond. 

© Adam Letch
© Adam Letch

In order to keep the structural form of the roof and assembly space pure, other elements of the buildings functional programme are either hidden within the plinth, or discretely within the outer corners of the surrounding garden.

Courtesy of Steyn Studio
Courtesy of Steyn Studio

Inspired by the simplicity of the Moravian Mission Stations established on Cape Dutch farms in the 19th Century, the chapel lacks a spire – relinquishing a sense of significance in relation to its impressive natural surroundings. 

© Adam Letch
© Adam Letch

An open embrace which invites in, the chapel is also a space that extends outwards into the valley and mountains beyond, raising the awareness of God’s creation in the immediate environment.

© Adam Letch
© Adam Letch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Breederiver Valley, R43, Witzenberg Municipality, South Africa

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bosjes Chapel / Steyn Studio" 20 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867369/bosjes-chapel-steyn-studio> ISSN 0719-8884
© Adam Letch

Bosjes 教堂 / Steyn Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.