the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. The Netherlands
  5. ATELIER SPACE
  6. 2016
  7. Adaptive Reuse of a Former School for Infants / ATELIER SPACE

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Adaptive Reuse of a Former School for Infants / ATELIER SPACE

  • 03:00 - 15 March, 2017
Adaptive Reuse of a Former School for Infants / ATELIER SPACE
Adaptive Reuse of a Former School for Infants / ATELIER SPACE, © Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

© Brigitte Kroone               © Brigitte Kroone               © Brigitte Kroone               © Brigitte Kroone               + 30

  • Architects

  • Location

    Middelstegracht 5, 2312 TR Leiden, The Netherlands
  • Architect in Charge

    Ronald van der Voort
  • Area

    694.0 m2
  • Project Year

    2016
© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

Text description provided by the architects. Recently, we completed the adaptive reuse of a former school for infants that was built in Leiden in 1925. The monumental school is now a residence. We maintained all the valuable and historical elements, such as the characteristic tiled floor in the corridor, the premises, the doors, and the sky lights.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

All the areas are 4 meters high, and the large windows let in a lot of daylight. What was formerly a children's playground has become a sunny courtyard.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

The old school transformed beautifully into a stunning residential space. No major changes were made to the overall structure of the building; all the main areas got a function that is perfectly suitable for that space. One classroom is divided into 3 bedrooms.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

In the areas adjacent to the main corridor, the thin concrete floor was replaced by an insulated concrete floor with underfloor heating.

Floor Plan
Floor Plan

All the roofs have been replaced by insulated roofs. The sky lights were restored, and insulated glass was placed. Additionally, the glass in the wooden window frames was restored with special insulated glass for monuments.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

The house is heated and chilled by a heat pump, based on water and air, the electricity is provided by solar panels. The intelligent JUNG KNX building technology embeds living and working worlds into a network of communicating devices. In this way we conveniently regulate lighting, climate, blinds/shutters, security and multimedia.

Floor Plan
Floor Plan

In the former gym, we created the living, kitchen, and dining areas. The spacious and light space connects beautifully with the courtyard. Because of the narrow profiles of the new steel windows and doors, a lot of light enters the living room, and there’s a wide view of the courtyard.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

The black steel windows combine perfectly with the power-floated concrete floor.

On the first floor above the living room, we created a guesthouse. We placed the toilet, the technical area, and the storage room all on one side. The historic wooden rafters are still visible, which is important in creating the right atmosphere.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

In the courtyard, we developed a conversation pit with plastered brick banks and planters. This area is partly covered to make the pit more intimate.

© Brigitte Kroone
© Brigitte Kroone

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ATELIER SPACE
Office
Cite: "Adaptive Reuse of a Former School for Infants / ATELIER SPACE" 15 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867212/adaptive-reuse-of-a-former-school-for-infants-atelier-space/> ISSN 0719-8884
© Brigitte Kroone

旧托儿所的适应性再利用 / ATELIER SPACE