the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. byn studio
  6. 2017
  7. Beats / Nook architects + byn studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Beats / Nook architects + byn studio

  • 13:00 - 16 March, 2017
Beats / Nook architects + byn studio
Beats / Nook architects + byn studio, Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual Courtesy of nieve / Productora Audiovisual Courtesy of nieve / Productora Audiovisual Courtesy of nieve / Productora Audiovisual + 19

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

Text description provided by the architects. The architectural refurbishment of this commercial ground floor space was conditioned for the needs of its new use, a design studio and concept store in what had been for the past few decades an archive and educational space. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Plan
Plan
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The commercial space is located on the ground floor of a residential building built in the year 1900 in Barcelona’s Ciutat Vella, the Old Quarter. The building’s entry and central staircase, which is ventilated through an adjacent patio, is accessed directly from a square. This results in a U-shaped ground floor that wraps around the patio and central staircase.

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The building’s structure is heterogeneous; the upper floors have wooden beams held by load-bearing walls, the ground floor has metallic beams supported by forged iron columns and the basement has stone and masonry load-bearing walls that transition into wide vaults. 

Plan
Plan

When we first visited the space we were surprised to see that 3 of its large openings to the street had been bricked up, limiting the amount of natural light.  The ground floor and basement were both heavily partitioned, mostly be wood and frosted glass dividers and some thin masonry walls.  The result was a sequence of small, dark spaces that had been created as they were needed.

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The main staircase that gave access to the basement was located by the entry at one of the tips of the U.  A second staircase had been installed to create a fire exit to the central patio.  The two openings oriented to the square were both the entry and fire exit. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

With the objective of converting the ground floor into a concept store and showroom and the basement into the design studio, the spatial intervention consisted of catching as much natural light as possible by reopening windows and the suppression of interior partitions.  This made the structural typology more evident and brought attention to the building’s structure while improving the relationship between the interior and exterior, benefiting not only the building but also the street, which was previously flanked by a large opaque wall and now has three very large openings that allow the passer-by to look across the interior all the way to the square.  Opaque walls have been transformed in large openings of wood and completely transparent security glass. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The new functional scheme has modified the position of the staircase to a more central location on the posterior side of the patio.  The connection between floors has been simplified with the construction of a single, reinforced concrete staircase fitted into a new opening that was created by cutting out a quadrant of vault.  The opening of the original staircase has been sealed with weight-bearing glass, converting it into a skylight that illuminates the basement.  By liberating the patio of the fire exit staircase, the central zone is converted into a double height space that becomes the project’s lung. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The store’s access was decentralized, maintaining the main entry from the square, placing the concept store on the most public side of the commercial space. The secondary access is placed on the side street at the opposite end of the floor plan, linked to the design studio and showroom. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The project also contemplated reducing the area occupied by mezzanines that fragmented the space.  A smaller surface is maintained in the showroom’s area, which is accessed by a new concrete stair with the same constructive language as the main staircase. 

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

The intervention of Beates recuperates the connection between the store and the street, pulling in as much natural light as possible into a space that marries noble and comfortable materials with the early 20th century’s constructive tradition, in line with the philosophy of the brand that will occupy the space.

Courtesy of nieve / Productora Audiovisual
Courtesy of nieve / Productora Audiovisual

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
nook architects
Office
byn studio
Office
Cite: "Beats / Nook architects + byn studio" 16 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867158/beats-nook-architects-plus-byn-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.